Doorgaan naar artikel

Mega-suikerfabriek in Normandië gaat niet door

De bond berekende dat er 50.000 hectare aan bieten nodig zou zijn. Foto: Koos Groenewold

De bond berekende dat er 50.000 hectare aan bieten nodig zou zijn. Foto: Koos Groenewold

Het in maart vorig jaar gelanceerde plan van het Dubaise suikerbedrijf Al Khaleej Sugar om in het Franse Normandië een mega-suikerfabriek te bouwen, is definitief van tafel. Het bestuur van de haven van Rouen heeft dat meegedeeld, nadat Al Khaleej niet reageerde op vragen hoe het aan de geldende eisen wilde voldoen.

AKS wilde op een vroeger fabrieksterrein van Renault een fabriek bouwen met een capaciteit van 650.000 tot 850.000 ton suiker per jaar. Het bedrijf stelde daarmee vooral de markt in omringende landen, waaronder Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, te willen betreden. De Franse bond van bietentelers CGB stelde in een eerste reactie: “Het project is uiterst ambitieus en zou potentieel een van de grootste suikerfabrieken in Europa kunnen worden.” De bond berekende dat er 50.000 hectare aan bieten nodig zou zijn, dat is 12,5% van het huidige areaal in Frankrijk.

“Het plan riep al vanaf het begin veel vragen op, vooral over de gevolgen voor de bietentelers in onze regio die toch al getroffen zijn door het afschaffen van de quota en nu de energiecrisis. AKS heeft geen enkele reactie gegeven op herhaalde verzoeken om meer informatie, zowel van de havenautoriteiten als van de overheid. Het project gaat nu definitief niet door”, aldus de plaatselijke senator Céline Bruijn, die in het havenbestuur zit.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin