Skip to content

Hittegolven drijven suikerprijs op

Hittegolven drijven de suikerprijs op.

Updated on:
Business
Nieuws
suikerprijs hittegolven

De droogte kan consequenties hebben voor de opbrengsten van suikerbieten. Foto: Koos Groenewold

Hittegolven drijven de suikerprijs op.

Europese consumenten zijn binnenkort mogelijk nog meer geld kwijt voor zoete lekkernijen. Het ANP meldt dat kopers van suiker en producenten momenteel onderhandelen over contracten voor het oogstseizoen 2023-’24, dat in oktober begint. De prijzen zijn inmiddels opgelopen tot meer dan € 1.000,00 per ton. Dat is meer dan het dubbele van het prijsniveau van halverwege vorig jaar. De kosten van zoete snacks zullen daardoor oplopen.

Suikerproductie daalt door droogte

De suikerproductie daalt door de droogte en voorraden nemen daardoor af. Deskundigen melden dat hogere kosten worden doorgeschoven naar de consument. Volgens suikerdeskundige John Stansfield van analistenkantoor DNEXT Intelligence is de cruciale vraag wat er de komende twee of drie maanden gebeurt; komt er regen of alleen maar droogte.

De droogte kan consequenties hebben voor de opbrengsten van suikerbieten. De gemiddelde suikerprijs van kortlopende contracten die in maart werd genoteerd was €999 per ton. Deze gemiddelde prijs werd in juni gerapporteerd door de Europese Commissie, maar daar wordt in Nederland nauwelijks in gehandeld. De gebruikelijke prijzen waar suikerverwerkers mee werken, lag toen op € 800,00. België, Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn de grootste suikerproductie-landen in Europa.

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin