Doorgaan naar artikel

Duits suikerkartel moet miljoenen schade vergoeden

De verboden afspraken gingen over prijzen en hoeveelheden en hebben jarenlang geduurd, van 1997 tot 2009. Foto: Canva

De verboden afspraken gingen over prijzen en hoeveelheden en hebben jarenlang geduurd, van 1997 tot 2009. Foto: Canva

Drie grote Duitse suikerproducenten die verboden prijsafspraken hebben gemaakt, moeten miljoenen schadevergoeding betalen aan benadeelde klanten.

Dat melden Duitse media na een uitspraak van de rechtbank van Mannheim van afgelopen vrijdag. Eerder al waren Südzucker, Nordzucker en Pfeifer & Langen al veroordeeld tot miljoenenboetes vanwege kartelvorming.

Suikerafnemers hebben jarenlang te hoge prijzen betaald

Suikerafnemer Nestlé Deutschland zou recht hebben op € 8,4 miljoen, en Molkerei Alois Müller
€ 6,3 miljoen. Zij hebben door de kartelafspraken van de suikerfabrikanten te hoge prijzen betaald. De verboden afspraken gingen over prijzen en hoeveelheden en hebben jarenlang geduurd, van 1997 tot 2009. Ze leidden tot 2% hogere prijzen. In 2014 heeft het federale Bundeskartellamt (de Duitse ACM) al voor € 280 miljoen aan boetes opgelegd aan het kartel.

De vonnissen zijn nog niet definitief, er is nog hoger beroep mogelijk. Het is in feite een proefproces over het topje van een ijsberg. Er zouden nog 40 rechtszaken van verschillende voedsel- en drankenproducenten in de pijplijn zitten, goed voor een totale schadeclaim van honderden miljoenen euro‘s.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin