Skip to content

Melk helpt in strijd tegen corona

Het van nature in melk voorkomende bLF blijkt veel antivirale activiteit te bevatten.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: Canva/alexandramalyck

Foto: Canva/alexandramalyck

Melk blijkt een wapen in de strijd tegen corona te kunnen zijn. Het van nature in melk voorkomende glycoproteïne genaamd runderlactoferrine (bLF) blijkt veel antivirale activiteit te bevatten tegen veel microben, virussen en andere pathogenen.

Zo bestrijdt het varianten van SARS-CoV-2, onder andere de Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indian Delta-varianten. Dat beschrijft een rapport van wetenschappers van de University of Michigan en van zuivelbedrijf Glanbia, gepubliceerd in Journal of Dairy Science.

Meerdere bronnen zuiveleiwitten onderzocht

Verschillende bronnen van zuiveleiwitten en bioactieve peptiden werden gescreend op antivirale activiteit, maar deze activiteit kwam specifiek voor bij bLF en hing samen met het bLF-gehalte in zuivelingrediënten.

Ook lactoferricine B, een afbraakproduct van bLF, heeft een zwakke werkzaamheid tegen Covid. Dextrose en sorbitol, veel voorkomende hulpstoffen die worden gebruikt bij het maken van tabletten, hadden geen invloed op het vermogen van bLF om SARS-CoV-2 te remmen.

De beschikbaarheid, veiligheid en werkzaamheid van bLF maken het een veelbelovende kandidaat voor toekomstig onderzoek naar de bestrijding van SARS-CoV-2.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin