Skip to content

Milieudefensie wil klimaatplan van grote agrifood-spelers

Milieudefensie wil binnen drie maanden een concreet actieplan zien van grote spelers.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Milieudefensie wil binnen drie maanden een concreet actieplan zien van grote spelers in de food- en agrisector over het verlagen van de CO2-uitstoot.

Wat de milieuclub betreft weten (grote) ondernemingen al jaren dat ze hun bedrijfsvoering moeten aanpassen om klimaatverandering tegen te gaan. Als bedrijven niet met een klimaatplan komen, gaat Milieudefensie zich beraden op verdere stappen. “Wij blijven strijden tegen gevaarlijke klimaatverandering en blijven de druk bij deze grootvervuilers opvoeren, tot zij bijdragen aan de oplossing”, aldus directeur Donald Pols van Milieudefensie.

Zeker 45% minder CO2 uitstoten

In het plan moet de organisatie concreet aangeven hoe ze voor 2030 zeker 45% minder CO2 wil gaan uitstoten. Pols vraagt de topmensen van de bedrijven in een brief ook te denken aan ‘hun morele verantwoordelijkheid’. Het is de bedoeling dat de klimaatplannen worden doorgerekend en beoordeeld door New Climate Institute. In juni wil Milieudefensie de resultaten bekendmaken.

Het gaat om Alhold Delhaize, FrieslandCampina, Unilever, Vion en Yara. Ook de drie grote Nederlandse banken ABN Amro, ING en Rabobank hebben de brief van Milieudefensie ontvangen. In totaal wil Milieudefensie van 29 bedrijven zo’n plan zien.

FrieslandCampina: ‘Al jaren druk mee bezig’

Eerder daagde Milieudefensie olieconcern Shell voor de rechter om daar af te dwingen dat het bedrijf de CO2-uitstoot moet verlagen. FrieslandCampina geeft aan dat duurzaamheid een van zijn belangrijkste prioriteiten is. “We zijn hier al jaren druk mee bezig, hebben al veel bereikt en gaan daar volop mee door, binnen de onderneming en op het boerenerf”, aldus het zuivelconcern.

Hulp van de overheid

Ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt in een reactie dat het brede bedrijfsleven ‘volledig gecommitteerd’ is aan de klimaatdoelen van Parijs. “Iedereen realiseert zich daarbij dat veel meer snelheid geboden is”, stelt een woordvoerder. Hij voegt daaraan toe dat bedrijven daarbij wel de hulp van de overheid en maatschappelijke partners nodig hebben. “Over de exacte uitvoering en samenwerking praten we graag verder.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin