Doorgaan naar artikel

Nauwelijks vooruitgang bij brexit-onderhandelingen

De brexit-onderhandelaar voor de EU Michel Barnier. - Foto: ANP

De brexit-onderhandelaar voor de EU Michel Barnier. - Foto: ANP

De onderhandelingen over brexit tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben nauwelijks iets opgeleverd.

Beide partijen beschuldigen elkaar na een week lang overleg dat ze niets willen toegeven op voor hen belangrijke punten. De EU gaat nu de voorbereidingen voor een no-deal na afloop van de huidige overgangsperiode per 31 december opvoeren.

Oneerlijke concurrentie

EU-onderhandelaar Michel Barnier noemt de Britse eisen nog steeds ‘onrealistisch’. Hij stelt dat de EU een modern handelsakkoord wil waarmee invoerheffingen, grenscontroles en andere belemmeringen voorkomen kunnen worden. Zijn Britse tegenstander David Frost noemt op zijn beurt de Europese eisen over visrechten ook onrealistisch. Hij vindt dat de EU het uitgetreden VK toch wil blijven binden aan de Europese regelgeving. Brussel eist dat omdat Britse bedrijven anders onder lossere regels kunnen werken en zo voor oneerlijke concurrentie kunnen zorgen.

Twijfel toegenomen

Frost denkt nog steeds dat een handelsakkoord nog altijd zonder grote problemen voor het eind van het jaar geregeld kan zijn, maar in de EU is de twijfel daarover verder toegenomen. De Britse premier Boris Johnson heeft steeds gezegd dat hij in juni wil beoordelen of zo’n akkoord nog binnen bereik is. Blijkt dat niet het geval dan zal hij zijn delegatie terug trekken en zich verder richten op een harde brexit per 31 december 2020.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin