Skip to content

Nederland dreigt recyclingdoel plastic niet te halen

Door een nieuwe EU-meetmethode dalen recyclingpercentages in Nederland.

Updated on:
Business
Nieuws
Recyclingdoel premium

Door een nieuwe meetmethode van de EU dalen de recyclingpercentages in Nederland. - Foto: Canva

Vanaf dit jaar geldt een nieuwe methode om te meten hoeveel verpakkingsmateriaal wordt gerecycled. Dat gaat de recyclingspercentages in Nederland drukken.

Wie boodschappen doet, gaat vrijwel altijd naar huis met een berg verpakkingsmateriaal. Daar bovenop komt al het verpakkingsmateriaal dat wordt gebruikt voor online bestellingen. Al met al gebruikte Nederland vorig jaar 3.241.000 ton aan verpakkingsmateriaal. Daarvan is 2.673.000 ton gerecycled (82%). Verwerking tot nieuwe grondstof gebeurt vooral bij vooral metaal (blik), glas en papier/karton, met recyclingspercentages van 90% of hoger. Hout (pallets, kistjes) scoort 68% recycling. Kunststof zat vorig jaar op 66%.

Het doel van de Nederlandse overheid is dat 70% van alle verpakkingen wordt gerecycled. Dat is vorig jaar met 82% ruimschoots gehaald. Zelfs het doel voor 2025 (74%) is in 2020 al gehaald. Dat geldt helemaal voor de Europese doelen voor 2025 (65% recycling).

Andere meetmethode recylingspercentage

Maar vanaf dit jaar is er wel wat veranderd. De Europese Unie heeft een nieuwe methode ingesteld voor het bepalen van het recyclingspercentage. Voorheen werd in Nederland gemeten hoeveel verpakkingsafval de recyclingbedrijven ontvingen. Sinds begin 2021 schrijven de EU-regels voor dat lidstaten meten hoeveel recyclebaar afval overblijft nadat het afval is gesorteerd. Bij het sorteren ontstaat uitval.

Kunststof haalt doel niet

Dat gaat de recyclingspercentages in Nederland drukken. Het Afvalfonds Verpakkingen verwacht over dit jaar uit te komen op een gemiddelde score van 76% tot 78%. Het doel van de overheid in 2025 blijft dan nog steeds haalbaar. Maar bij kunststof dreigt Nederland het gewenste recyclingspercentage niet te halen. In 2030 wil de overheid dat 55% van alle kunststof verpakkingen opnieuw worden gebruikt. Het Afvalfonds Verpakkingen schat dat Nederland door de nieuwe meetmethode blijft steken op 46% tot 52% gerecycled plastic.

Daarom moet er een tandje bij, stelt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. “Met name de kunststofstroom blijft aandacht vragen. We moeten nog meer plastic stromen inzamelen en recyclen, PET-trays bijvoorbeeld en folies. Die komen nu nog mondjesmaat in het recyclingproces terecht.”

Verpakkingen beter recyclebaar maken

Ook wil Klein Lankhorst dat producenten verpakkingen beter recyclebaar maken. “Dat kan door te kiezen voor verpakkingen die gemaakt zijn van één materiaalsoort en goed te kijken naar de etiketten en lijm die ze gebruiken. Hierin is nog veel winst te behalen.”

Nieuwe recyclingtechnieken bieden mogelijkheden

Daarnaast moet de kwaliteit van de ingezamelde stromen beter. “We zien veel vervuiling in de pmd-stroom (plastic, metaal en drankenkartons)”, zegt Klein Lankhorst. “We zetten in op technieken die het mechanische proces van scheiding en sortering verbeteren of op chemische recycling. Die nieuwe techniek, waarbij kunststoffen door verhitting of chemische reacties worden omgevormd tot nieuwe grondstof, biedt veel mogelijkheden. Maar die technieken staan nu nog in de kinderschoenen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin