Doorgaan naar artikel

Nederland exporteerde € 270 miljoen aan voeding naar Rusland

In totaal werd er vorig jaar voor meer dan € 6 miljard geëxporteerd naar Rusland.

Foto: Canva/iBrave premium

Foto: Canva/iBrave

De Nederlandse export van voedingsmiddelen naar Rusland bedroeg in 2021 € 270 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal werd er vorig jaar voor meer dan € 6 miljard geëxporteerd naar Rusland. Hiervan was € 4,1 miljard een product van Nederlandse makelij. In 2020 werd er voor een totale waarde van € 4,1 miljard geëxporteerd door Nederlandse bedrijven. Ruim driekwart van de totale exportwaarde wordt verzorgd door de bedrijfstakken handel en industrie. De belangrijkste exportproducten zijn medicijnen, onderdelen voor auto’s en kunststoffen. Vorig jaar werd voor € 59 miljoen aan landbouwproducten naar Rusland geëxporteerd door Nederlandse bedrijven. Hierin zijn bloemen verre weg het grootste product.

5% afhankelijk van Rusland

Er zijn vorig jaar ook meer Nederlandse bedrijven handel gaan drijven met Rusland. Ruim 3.000 bedrijven zijn actief in het exporteren naar Rusland, dat zijn er 400 meer dan in 2020. Hiervan is 40% een groothandelsbedrijf. Deze categorie bedrijven is in de export en import de grootste in de handel met Rusland. Hieronder vallen ook Nederlandse dochterbedrijven van (buitenlandse) concerns. In 2021 was deze tak goed voor een export van € 1,8 miljard. Voor bijna 5% van alle bedrijven die importeren of exporteren met Rusland geldt dat zij voor meer dan de helft van de handelswaarde afhankelijk zijn van Rusland. Voor drie op de tien bedrijven die exporteren naar Rusland geldt dat ze voor ten minste 1 productgroep voor minstens de helft afhankelijk zijn van Russische klanten.

Import Rusland

Uit eerdere cijfers van het CBS bleek dat Nederland vorig jaar voor € 18,4 miljard importeerde uit Rusland. Hiervan is 87% minerale brandstoffen, ruim de helft ruwe aardolie. Daarnaast zijn steenkool, ijzer en staal de meest geïmporteerde producten gevolgd door koper, kurk en hout.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin