Skip to content

Grote stijging rundvleesprijzen in VS

In de Verenigde Staten stijgen rundvleesprijzen met 30% in vergelijking met de afgelopen twaalf maanden.

Updated on:
Business
Nieuws
rundvleesprijzen VS

Vleesverwerking. Rabobank verwacht dat dit jaar wereldwijd 1% minder rundvlees geproduceerd wordt dan in 2022. Foto: Canva/industryview

In de Verenigde Staten (VS) stijgen rundvleesprijzen met 30% in vergelijking met de afgelopen twaalf maanden. Dat is het gevolg van een sterke consumentenvraag naar rundvlees en een afnemend aanbod.

Dat blijkt uit het kwartaalrapport van Rabobank. In andere werelddelen ziet het bedrijf een tegenovergestelde beweging. In Australië zijn prijzen juist 30% gedaald. De bank verwacht dat de wereldwijde productie dit jaar 1% daalt ten opzichte van 2022. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor concurrentieposities van rundvleesexporteurs en brengt een verschuiving teweeg in handelsvolumes. Inmiddels is de Amerikaanse rundvleesexport in het tweede kwartaal gedaald met 14% en steeg de invoer met 5%.

Exporterende landen, zoals Australië, Mexico en Canada richten hun pijlen op de VS. In andere werelddelen neemt de vraag van rundvlees juist af. Vooral in Aziatische landen die, in aanloop naar een economie zonder Covid, flinke hoeveelheden rundvlees hebben ingekocht. Nu blijft de consumptie achter en blijven voorraden rundvlees liggen. De concurrentiepositie van rundvlees ten opzichte van varkens- en kippenvlees is slecht.

Europese vraag rundvlees daalt

In Europa neemt de vraag naar rundvlees af. Desondanks liggen gemiddelde rundvleesprijzen in de Europese Unie nog zo’n 16% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De gemiddelde in de eerste week van augustus daalt ten opzichte van vorig jaar wel met 2%.

In Nederland is de productie in de eerste vijf maanden van dit jaar met 3% toegenomen. Hierin heeft volgens Rabobank de uitstoot van melkkoeien het grootste aandeel, dat zelfs 10% hoger uitkwam. Teruglopende winstgevendheid speelt hierin een grote rol, maar melkveehouders streven ernaar om hun aantallen runderen wel op peil te houden. Onzekerheid rondom milieuvergunningen en uitkoopprogramma’s zorgen voor volle melkveestallen. In Europa is de rundvleesproductie juist met 5% gedaald. Hogere prijzen zijn echter niet mogelijk door een teruglopende vraag.

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin