Skip to content

Nederlands Meatless overgenomen door dochter Südzucker

Meatless wordt geheel overgenomen door Beneo, een dochterbedrijf van het Duitse Südzucker.

Meatless hield zich onder andere bezig, samen met CZAV, MFH Pulses en ZLTO, met het opzetten van een regionale veldbonenketen. Foto: Mark Pasveer premium

Veldbonenteelt. Foto: Mark Pasveer

Het Nederlandse bedrijf Meatless wordt geheel overgenomen door Beneo, een dochterbedrijf van het Duitse Südzucker.

Meatless produceert texturaten op basis van rijst, tarwe, veldbonen, erwten en quinoa die gebruikt worden in vlees- en visvervangers.

Südzucker heeft in zijn strategie plantaardige eiwitten gedefinieerd als focusonderwerp. ‘De overname van Meatless ondersteunt Südzuckers doel om te evolueren van een grootschalige verwerker van agrarische grondstoffen naar een leidende partner voor plantaardige oplossingen’, aldus het bedrijf. De overname draagt bij aan ‘de snelle uitbreiding van activiteiten rond de megatrend van plantaardige eiwitten’. Door de overname breidt Beneo zijn bestaande portfolio verder uit om zo een breder scala aan texturaten voor vlees- en visalternatieven aan te bieden.

Beneo

Beneo levert plantaardige functionele ingrediënten voor food, feed en pharma, onder andere uit suikerbieten, cichorei, rijst en tarwe. Het bedrijf heeft vijf (en met de overname van Meatless zes) productielocaties in België, Duitsland, Italië en Chili (en nu ook Nederland). Op een locatie in België wordt tarwe-eiwit getextureerd bedoeld voor vleesvervangers. Vorige maand werd bekend dat Beneo € 50 miljoen investeert in een nieuwe fabriek in Duitsland voor de verwerking van veldbonen.

Huidig management van Meatless blijft

Meatless werd in 2005 opgericht door Jos Hugense, die daarvoor een vleesverwerkingsbedrijf had. Meatless ontwikkelde zelf een productieproces voor het textureren van grondstoffen. De texturaten zijn wit van kleur en smaken neutraal en kunnen diepgevroren of gedroogd worden gebruikt in vlees- en visvervangers. Het huidige management van Meatless blijft na de overname in functie.

Jos Hugense, CEO van Meatless: “In 2021 werd een omzetgroei van meer dan 50% geboekt en ook in 2022 groeit de productie met meer dan 50%. De overname door een sterke en ervaren partner als BENEO maakt de weg vrij om Meatless in de komende jaren significant verder te laten groeien en haar toonaangevende positie in de markt van getextureerde plantaardige producten te versterken”.

Veldbonenketen

Meatless hield zich onder andere bezig, samen met CZAV, MFH Pulses en ZLTO, met het opzetten van een regionale veldbonenketen. Desondanks kwam het grootste deel van de veldbonen die Meatless verwerkte uit Duitsland. In de nieuw te bouwen fabriek van Beneo in Duitsland is het doel om zo veel mogelijk Duitse veldbonen te verwerken.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin