Skip to content

Nieuw evenwicht in foodketen

De kosten mogen niet onevenredig afgewenteld worden op boeren en tuinders.

Updated on:
Business
Commentaar
Foto: Canva premium

Foto: Canva

LTO Nederland heeft natuurlijk gelijk: de rekening van de Oekraïne-crisis moet gelijkelijk worden gedeeld.

De kosten mogen niet onevenredig afgewenteld worden op boeren en tuinders, veelal de onderste schakel in de keten. Ondernemers bovendien die zelf óók met hogere kosten kampen. Het is duidelijk dat supermarkten niet staan te springen om hun prijzen in het schap te verhogen. Hogere prijzen schrikken de consument af, en als de concurrent niet meegaat, kost dit uiteindelijk klanten. Uit die hoek gaat het niet komen.

Frans model

Ketenpartijen zullen de gestegen kosten op elkaar gaan verhalen. Die slag kunnen boeren en tuinders niet maken. Volgens LTO Nederland geldt dit voor driekwart van de ondernemers. Slechts 1 op de 30 kan dit grotendeels of volledig.

De enige échte oplossing is eigenlijk toch dat de consument meer betaalt voor zijn voedsel

De belangenorganisatie bepleit een Frans model. De Franse minister van landbouw, Julien Denormandie, wil met een zogenoemd weerbaarheidsplan de agrarische sector steunen. Denk aan een korting op diesel, tegemoetkoming in gas- en voerkosten. De minister wil dat ketenpartijen prijsafspraken openbreken. Hij heeft alle partijen afgelopen vrijdag op het departement ontboden. Het gaat allemaal nog om plannen. Voor de langere termijn worden werkgroepen opgericht. Interessant in deze optiek is dat de Fransen 10 april naar de stembus gaan.

Gevoelig

De enige échte oplossing is eigenlijk toch dat de consument meer betaalt voor zijn voedsel. In andere sectoren, neem brandstof, gas, elektriciteit, bouwmateriaal, et cetera gebeurt dit ook. In Nederland ligt de inflatie ook nog relatief laag ten opzichte van andere Europese landen. Gemakkelijk is het niet: dit nieuwe evenwicht van kosten en winkelprijzen ligt niet alleen in de retail, maar ook politiek erg gevoelig.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin