Doorgaan naar artikel

Nieuwe Efsa-goedkeuring voor insect

De Europese voedselveiligheidsdienst Efsa staat larven van de piepschuimkever toe in humaan voedsel.

Nieuws
Food
De larven van de meelworm worden verwerkt tot poeder, dat als ingrediënt kan worden gebruikt in graanrepen, pasta, vleesvervangers of bakkerijproducten. - Foto: Ÿnsect premium

De larven van de meelworm worden verwerkt tot poeder, dat als ingrediënt kan worden gebruikt in graanrepen, pasta, vleesvervangers of bakkerijproducten. - Foto: Ÿnsect

De Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa heeft een positieve beoordeling gegeven voor een nieuwe insectensoort in humaan voedsel. Het gaat om de larven van de Alphitobius diaperinus, ook wel bekend als de piepschuimkever.

De aanvraag werd in 2018 ingediend door het Nederlandse Protifarm, dat vorig jaar werd overgenomen door de Franse insectenkweker Ÿnsect.

De goedkeuring betreft de specifieke toepassing van de gevriesdroogde of bevroren meelwormen als geheel of in de vorm van een pasta of poeder. Het kan als ingrediënt gebruikt worden in graanrepen, pasta, vleesvervangers of bakkerijproducten. Efsa concludeert dat de insecten veilig onder de door Protifarm voorgestelde gebruiksomstandigheden ingezet kunnen worden als voedingsingrediënt.

Producten met meelwormsoort klaar voor de markt

Ÿnsect is blij met de positieve beoordeling door Efsa. In de ‘vertical farm’ van het bedrijf in Ermelo wordt de meelwormsoort al gekweekt en verwerkt, ‘waardoor Ÿnsect klaar is om de commercialisering van zijn producten te versnellen op nieuwe Europese markten’.

Insecten vallen in de EU onder de zogenoemde Novel Food-regeling: het is voedsel dat voor 1997 niet veelvuldig werd gegeten en dat daarom officiële goedkeuring nodig heeft. De Europese Commissie moet nog een klap geven op de goedkeuring van Efsa. Daarna zijn de meelwormen officieel toegestaan op de Europese markt. Lidstaten mochten ervoor kiezen om een transitieperiode te hebben tot dat de EU goedkeuring geeft voor de insecten. Daardoor worden de insecten in onder andere Nederland al gedoogd. Daarom zijn er op enkele Europese markten al producten met het ingrediënt van Ÿnsect op de markt.

Consument bereid insecten te eten

Ÿnsect liet onlangs een consumentenonderzoek uitvoeren naar hoe Nederlandse consumenten tegenover insecten staan. Daaruit bleek dat 80% van de Nederlanders vindt dat voedingsproducenten meer insecten in hun producten zouden moeten verwerken. Iets meer dan de helft vindt dat de overheid voedingsmiddelen op basis van insecten moeten opnemen in hun aanbevelingen. Iets minder dan de helft is bereid om voeding op basis van insecteneiwitten te eten. 21% heeft reeds insecten of voedsel op basis van insecten gegeten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin