Skip to content

Nieuwe technieken voor opschalen productie kweekvlees

Chinese onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld die het makkelijker moet maken om de productie van kweekvlees op te schalen.

Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Chinese onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld die het makkelijker moet maken om de productie van kweekvlees op te schalen. Met de nieuwe techniek groeit de productie van kweekvlees in zeven dagen met factor 20. Dat is een 10-voudige groei van wat uit eerdere studies mogelijk bleek.

Het opschalen van de productie van hoogwaardige spier- en vetcellen en het uitgroeien van deze cellen tot een groot vleesachtig weefsel is één van de technische hindernissen van kweekvlees. De onderzoekers ontwikkelden 3D-gelatine microdragers als zogenoemde ‘scaffolds’, kleine steigertjes waarop de cellen zich in laagjes tot een vleesstructuur kunnen vormen. Via de steigertjes krijgen de cellen hun voedingsstoffen om te groeien.

Varkensspiercellen

De onderzoekers van Tsinghua University en Nanjing Agricultural University kweekten varkensspiercellen en vetcellen afzonderlijk van elkaar voordat ze ze samenvoegden in een 3D-geprinte mal. Met behulp van een emzym groeiden de cellen uit tot gehaktballen van enkele centimeters. Het vlees bleek ook nog eens meer eiwit te bevatten dan het reguliere vleesproduct.

De Chinese onderzoekers zijn niet de enigen die onderzoek doen naar het opschalen van de productie van kweekvlees. Noorse onderzoekers bestudeerden onlangs of eetbare reststromen gebruikt kunnen worden als microdragers voor het kweekvlees. Zo hoeven de dragers na de productie van het kweekvlees niet verwijderd te worden, maar kunnen ze opgenomen worden in het vleesproduct. Volgens de onderzoekers bieden de resultaten veelbelovende vooruitzichten om op maat gemaakte dragers van voedingskwaliteit te maken.

Weinig allergische risico’s

In een andere studie, betaald door Aleph Farms, een bedrijf actief in kweekvlees, werden met erwten- en sojaeiwit en alginaat (een verdikkingsmiddel) verrijkte steigertjes onderzocht. Er werden drie types bestudeerd: 3D-geprinte steigers, ‘normale’, gegoten steigers en met schimmels gefermenteerde steigers. Het laatste type bleek een verhoogde stabiliteit en stijfheid te hebben voor de productie van kweekvlees. Volgens de onderzoekers bieden de steigers op basis van plantaardige eiwitten veel kansen, aangezien ze te gebruiken zijn voor het 3D printen en daarnaast weinig allergische risico’s hebben.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin