Doorgaan naar artikel

Oatly verliest kwart beurswaarde

Ondanks de tegenvallende prestaties in het tweede kwartaal zegt Oatly op koers te liggen om in 2024 zwarte cijfers te boeken.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Eiwittransitie
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Haverdrankproducent Oatly zorgde vorige week voor ontzettend veel chagrijn onder zijn aandeelhouders. De reactie op de beursvloer was ook niet mals; op één dag verdampte bijna een kwart van de beurswaarde.

De waarde van het aandeel kletterde naar $ 1,65 per stuk. Daarmee is het Zweedse voedingsbedrijf wat de beloning op de beursvloer betreft eigenlijk weer terug bij af. En dat terwijl er dit jaar een stijgende lijn zat in de koers. Betere kwartaalresultaten in de eerste drie maanden zetten het bedrijf op het goede spoor. Maar in plaats van een verdere verbetering van de resultaten nam het nettoverlies in het tweede kwartaal toe. En van dergelijke verrassingen houden investeerders niet.

Op koers voor zwarte cijfers

Ondanks de tegenvallende prestaties in het tweede kwartaal zegt het Zweedse voedingsbedrijf op koers te liggen om in 2024 zwarte cijfers te boeken. Een deel van het bedrijf laat ook zien dat dat kan. De afzet in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) levert al een positieve ebitda (winst voor rente, belasting, afschrijvingen en afboekingen). In deze regio wordt ongeveer de helft van de geproduceerde haverproducten verkocht.

In het komende jaar moet blijken of het recept voor EMEA goed vertaald kan worden richting de andere afzetgebieden zoals Amerika en Azië. Dat zal ook bepalend zijn in hoeverre de resultaten op de beurs zullen verbeteren. Tot nog toe hebben de investeerders de smaak nog niet echt goed te pakken.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin