Onderzoek Thuisbezorgd.nl: vegan beleeft definitieve doorbraak in 2023

02-01 | |
Thuisbezorgd verwacht dit jaar een doorbraak in vegan maaltijden. Foto: Thuisbezorgd.nl
Thuisbezorgd verwacht dit jaar een doorbraak in vegan maaltijden. Foto: Thuisbezorgd.nl

Thuisbezorgd.nl zag in de afgelopen twee jaar een groei van ruim 25% in het aantal vegan bestellingen. In 2023 wil ruim één op de drie Nederlanders (35%) meer of volledig vegan eten. Dit blijkt uit onderzoek van Mortar Research dat in opdracht van Thuisbezorgd.nl in december werd uitgevoerd onder 1.000 Nederlanders.

De interesse in veganistisch eten blijft in Nederland nog steeds groeien, aldus het onderzoek. Voor de meeste Nederlanders zijn hun eigen gezondheid (63%) en het welzijn van de dieren (63%) de belangrijkste redenen om meer vegan te eten. Deze redenen worden gevolgd door de wens om klimaatverandering te bestrijden (53%) en het geloof dat plantaardig eten een einde kan maken aan honger op de wereld (22%).

Vegan dieet als goed voornemen 2023

In het onderzoek van Thuisbezorgd.nl geeft het merendeel van de Nederlanders (62%) aan goede voornemens te hebben voor 2023. Voor 30% start het jaar met vegetarisch eten en 15% begint 2023 dus met een volledig vegan dieet. Deze trend is internationaal terug te zien in de populariteit van Veganuary. Thuisbezorgd.nl ondersteunt ieder jaar het initiatief en wil daarmee de keuze voor plantaardige gerechten toegankelijker maken. Dit moet ook helpen om goede voornemens vol te kunnen houden.

Een groot deel van mensen met goede voornemens (39%) geeft namelijk aan het over het algemeen moeilijk te vinden om hun goede voornemens daadwerkelijk door te zetten. Sociale druk en kosten vormen hierbij de grootste uitdagingen voor de keuze om meer vegan te eten.

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur


Beheer