Skip to content

Oproep voor eerlijke prijs ook bij crisis kansloos

Even sympathiek als opmerkelijk: kabinet roept in brief over coronacrisis op tot redelijke prijzen.

Updated on:
Commentaar
Sustainable food
Foto: ANP

Foto: ANP

Het kabinet roept in een brief over de coronacrisis op tot redelijke prijzen.

De oproep is even sympathiek als opmerkelijk. In de begeleidende brief over de economische maatregelen rond de coronacrisis roept het kabinet alle ketenpartijen op om ‘redelijkheid te betrachten’ in de prijsonderhandelingen.

De boer en tuinder, volgens Den Haag vaak prijsnemer, mag niet onevenredig hard worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Ofwel, betaal juist nu de boer een eerlijke prijs. Als voorbeeld geldt Aldi Duitsland, die meer voor de melk betaalt.

Wie moet straks wat betalen? Consument? Retail?

Nergens staat wat ‘redelijkheid’, c.q. een eerlijke prijs is. De prijzen van aardappelen, uien en peen gaan nu onderuit, deels als gevolg van het wegvallen van de export. Groente en fruit daarentegen stijgt in prijs. Varkens- en melkprijzen zakken.

Wie moet straks wat betalen? Consument? Retail? En wie controleert dat?

‘Een eerlijke prijs bestaat niet’

Een eerlijke prijs bestaat niet, stelt Pierre Berntsen van ABN Amro. In normale omstandigheden niet, laat staan in crisistijd.

Nee, verder dan sympathiek komt deze oproep niet. De boer en tuinder moet het met het steunpakket doen. Dat overigens wel lof verdient. De maatregelen ten aanzien van kredieten, fiscus, rente en werktijdverkorting zijn royaal.

Niemand weet hoe lang de (wereld)markt in de greep blijft van corona. Het economisch pakket maatregelen moet daar de ondernemer houvast bieden, meer dan de markt – met of zonder toeslagen – geeft.

Lees ook: LTO: corona mag boer niet onevenredig treffen.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin