Ouders slachtoffers pizza-schandaal eisen geld van Nestlé

22-09 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Een Franse advocaat die naar eigen zeggen 55 ouders vertegenwoordigt van kinderen die zijn overleden of ernstig ziek zijn geworden door met E.Coli besmette pizza’s van het merk Buitoni eist € 250 miljoen schadevergoeding van het moederbedrijf Nestlé.

“Dit is één van de grootste voedselschandalen in Europa van de laatste dertig jaar,” aldus mr Pierre Duboisson.

Dit voorjaar kwam aan het licht dat diepvriespizza’s van Buitoni in een fabriek in Caudry in Noord-Frankrijk besmet waren geraakt met E.Coli. De Franse autoriteiten brachten dat in verband met de dood van twee jonge kinderen terwijl enkele tientallen andere in het ziekenhuis belandden. Eigenaar Nestlé sloot na enig dralen twee productielijnen maar de regionale overheid gelastte het bedrijf de hele fabriek te sluiten.

Vervuilingen in fabriek

Uit een onderzoek bleek dat de fabriek sinds 2015 op dubbele snelheid is gaan draaien terwijl de tijd die besteed werd aan het reinigen van de installaties was gehalveerd. Het personeel had daar ook al regelmatig over geklaagd. In de afgelopen jaren zijn enkele malen vervuilingen in de oude fabriek vastgesteld. De advocaat spreekt dan ook van ‘gebreken die tijdens het onderzoek aan het licht zijn gekomen’.

Hij acht de geëiste som niet te hoog gezien de omzet van het grootste voedingsbedrijf ter wereld: “Nestlé heeft in 2021 € 99 miljard omzet gedraaid. Het bedrag dat wij eisen stelt weinig voor Nestlé voor vergeleken met de winst.” Nestlé heeft tot nu toe niet op de schadezaak gereageerd. Het juridische onderzoek naar de zaak loopt voorlopig nog door.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer