Skip to content

Plantaardig de nieuwe leidraad in Amsterdam

Gemeente Amsterdam gaat plantaardig centraal stellen in de voedselvoorziening.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
plantaardig Amsterdam

Foto: Canva

Gemeente Amsterdam gaat plantaardig centraal stellen in de voedselvoorziening. Daarmee is het de eerste Europese hoofdstad die de Plant Based Treaty tekent.

De Plant Based Treaty betekent dat plantaardig de basis wordt van instellingen betaald met publiek geld (onderwijsinstellingen, musea, ziekenhuizen) en dat die dus voldoende plantaardige opties aan moeten bieden. De gemeente Amsterdam heeft het streven dat het dieet van de inwoners in 2030 voor 60% uit plantaardige eiwitten bestaat. De gemeente gaat restaurants, cateraars en de evenementenbranche stimuleren en afspraken maken om meer plantaardig eten aan te bieden. Ook wordt er een Vegan Friday ingevoerd bij alle publieke voedselvoorzieningen.

Amsterdam is niet de eerste plek waar plantaardig het uitgangspunt is. De hoofdstad volgt hiermee Edinburgh, Los Angeles en 23 andere steden.

Impact op gezondheid en milieu

De Amsterdamse gemeenteraad schrijft het volgende over het ondertekenen van het verdrag: “De manier waarop we voedsel produceren, distribueren, verwerken en consumeren heeft grote impact op de gezondheid van mens en dier en draagt bij aan de klimaatcrisis. Het consumeren van meer plantaardige eiwitten is beter voor onze gezondheid. Door Plant Based Treaty te ondertekenen ondersteunt de Gemeente Amsterdam de mondiale oproep om bij te dragen aan de bestrijding van de klimaatcrisis door voedingspatronen te veranderen.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin