Doorgaan naar artikel

Producent babyvoeding Abbott weer onderzocht om tekorten

De Amerikaanse concurrentietoezichthouder onderzoekt of er prijsafspraken zijn gemaakt met andere fabrikanten van babyvoeding.

FTC stelde vorig jaar al een onderzoek in naar de Amerikaanse markt voor babyvoeding. - Foto: Canva/ElenaNichizhenova

FTC stelde vorig jaar al een onderzoek in naar de Amerikaanse markt voor babyvoeding. - Foto: Canva/ElenaNichizhenova

De Amerikaanse concurrentietoezichthouder FTC start een nieuw onderzoek naar producent van babyvoeding Abbott. Het onderzoek focust op de rol van Abbott bij een groot tekort aan babymelkpoeder in de Verenigde Staten in 2022.

Daarbij kijkt FTC of er mogelijk prijsafspraken zijn gemaakt met andere fabrikanten om zo concurrentie moeilijker te maken.

De markt voor zuigelingenvoeding in de VS is al decennia in handen van vier bedrijven: Abbott Nutrition, Mead Johnson Nutrition, Nestlé en Perrigo. De fabriek van Abbott is goed voor de productie van 20% van alle babyvoeding in de VS, onder meer van Similac, een van de populairste merken van het land.

Tekorten na terugroepactie babyvoeding

Zo’n 70 miljoen Similac-producten werden vorig jaar teruggeroepen, nadat twee baby’s waren overleden door mogelijk met bacteriën besmette voeding. Dat verergerde het al bestaande tekort dat was ontstaan door bevoorradingsproblemen vanwege de coronacrisis. Weliswaar voerden de concurrenten de productie op en versoepelde de Amerikaanse overheid de invoerregels, toch bleven veel schappen in de supermarkt leeg.

FTC stelde vorig jaar al een onderzoek in naar de Amerikaanse markt voor zuigelingenvoeding in zijn geheel. Daartoe hadden verschillende politici aangedrongen, omdat zij dachten dat de marktconcentratie het tekort aan babyvoeding alleen maar kan verergeren. De resultaten van dat onderzoek worden dit voorjaar verwacht.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin