Protest tegen Frans verbod vleesnaam voor plantaardig

26-07 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Association Protéines France, die de Franse fabrikanten van plantaardige eiwitten vertegenwoordigt, heeft de Raad van State gevraagd het besluit om vleesnamen voor plantaardige alternatieven te gebruiken met spoed te schorsen.

Het verbod moet al op 1 oktober ingaan, maar de organisatie vindt dat plantaardige fabrikanten daarmee niet voldoende tijd krijgen om geschikte alternatieve benamingen te vinden en toe te passen. Ook is volgens de associatie niet duidelijk wat er precies wordt verboden en wat nog is toegestaan. ‘’Dat leidt tot verwarring bij de consument en uiteindelijk mogelijk verlies van marktaandeel voor de plantaardige sector. Je hebt er haast een gastronomisch woordenboek voor nodig,” aldus haar advocaat Guillaume Hannotin.

De associatie vindt ook dat Frankrijk ‘een stap achteruit zet’, zeker nu de EU dergelijke benamingen met uitzondering van die voor zuivel wel toelaat. Bovendien laakt ze het feit dat het verbod alleen geldt voor in Frankrijk zelf wordt gefabriceerd en niet voor wat uit het buitenland komt.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer