Doorgaan naar artikel

Proveg: verrijk vleesvervangers zodat ze in Schijf van Vijf passen

Om vleesvervangers volwaardig en gezonder te maken, moeten deze allemaal verrijkt worden met vitamine B12 en ijzer. Op dit moment is 55% van de vleesvervangers verrijkt, concludeert Proveg na eigen onderzoek.

Nieuws
Food
verrijking vleesvervangers

Foto: Roel Dijkstra

Om vleesvervangers volwaardig en gezonder te maken, moeten deze allemaal verrijkt worden met vitamine B12 en ijzer. Op dit moment is 55% van de vleesvervangers verrijkt, concludeert Proveg na eigen onderzoek.

Een beperkt aantal van de kant-en-klare vleesvervangers is een gezonde en volwaardige vervanger van vlees, volgens de maatstaf van het Voedingscentrum. Een van de criteria om hieraan te voldoen, is dat de producten voldoende ijzer en vitamine B1 en B12 bevatten. Uit het onderzoek van de organisatie blijkt dat 45% van de 130 onderzochte vleesvervangers niet wordt verrijkt en daardoor niet voldoet aan het criterium. Eerder kwam de Consumentenbond ook al tot deze conclusie.

Eisen

Een plantaardige vleesvervanger wordt als gezond bestempeld door het Voedingscentrum als minimaal 20% van de calorieën bestaat uit eiwit, het product minimaal 0,8 milligram ijzer heeft en 0,24 microgram vitamine B12 per 100 gram. Ook mogen vleesvervangers niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet en 1,13 gram zout per 100 gram bevatten.

Verschillen verrijking tussen merken vleesvervangers

Tussen plantaardige vervangers onderling is ook veel verschil. Producten van Garden Gourmet, Biovecci, Plus huismerk, Beyond Meat, Quorn, Iglo, Unox, Meatless Farm, Wheaty, Prolaterre, Like Meat en La Vie zijn geen van allen verrijkt. Daarnaast zijn er ook merken die een deel van het portfolio hebben verrijkt. Alleen Vivera, Jumbo huismerk, Aldi huismerk, Valess, Heüra, Heinz en PLNT hebben aan al hun producten ijzer en vitamine B12 toegevoegd.

Verrijking

Verrijking ligt gevoelig doordat het in onder anderen Duitsland, Frankrijk en Zweden verrijking als onwenselijk wordt gezien. Niet alle producenten die internationaal hun producten afzetten kiezen er daarom voor om hun producten te verrijken. Proveg pleit daarom ook voor het gelijk trekken van de voedingsrichtlijn voor vleesvervangers op Europees niveau. Voor biologische vleesvervangers is het überhaupt niet mogelijk om deze te verrijken, doordat toevoegingen niet zijn toegestaan onder het biologisch keurmerk.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin