Skip to content

Provincies willen afspraken over lagere btw en aandeel Nederlands voedsel

Provincies willen met het Rijk inzetten op een verlaging van het btw-tarief op biologische of streekproducten.

Updated on:
Business
Nieuws
Vlnr, minister Piet Adema, Gelders gedeputeerde Peter Drenth, Brabants gedeputeerde Elies Lemkes en NAJK voorzitter Roy Meijer bij de overhandiging van het visiestuk. - Foto: Interprovinciaal Overleg premium

Vlnr, minister Piet Adema, Gelders gedeputeerde Peter Drenth, Brabants gedeputeerde Elies Lemkes en NAJK voorzitter Roy Meijer bij de overhandiging van het visiestuk. - Foto: Interprovinciaal Overleg

Provincies willen met het Rijk inzetten op een verlaging van het btw-tarief op bio- of streekproducten. Ook willen zij afspraken maken voor een minimum aandeel voor Nederlandse levensmiddelen in de schappen. En zij vragen om stimuleringsregelingen voor nieuwe ketens.

Deze punten komen uit het visiestuk van provincies dat ze hebben vastgesteld in de Bestuurlijke Adviescommissie Vitaal Platteland. Daarin stellen zij voorwaarden aan het Rijk om de gebiedsgerichte aanpak van stikstof mogelijk te maken.

De provincies hebben het stuk (IPO Position Paper Landbouw en Voedsel) woensdag 23 november aangeboden aan landbouwminister Piet Adema en Roy Meijer, voorzitter van de belangenorganisatie voor jonge boeren, NAJK.

Bindende afspraken met ketenpartijen

De provincies willen dat het Rijk bindende afspraken maakt met ketenpartijen over:

  • de beloning van de boer

  • langjarige contracten met afnemers

  • betaalbare financiering

  • levering van de juiste producten en technieken

  • de inzet van een innovatiefonds

  • regelingen voor de krimp in de keten

Verder zijn er belemmeringen die duurzaam ondernemerschap in de weg staan, vinden de provincies.

Externe denktank

Het visiestuk is tot stand gekomen met inbreng vanuit een ‘externe denktank’ waarin vertegenwoordigingen zaten uit het landbouwbedrijfsleven, natuurorganisaties, banken, supermarkten en verwerkende industrie, waaronder NAJK, LTO Nederland, Rabobank en Natuurmonumenten.

Medeauteur: Heleen Smit

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin