Skip to content

Rabo: in 2035 markt vleesvervangers verachtvoudigd

De Europese markt voor vleesvervangers is in 2035 verachtvoudigd.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Het volume vleesvervangers groeit gemiddeld met 15% per jaar en daarmee groeit de productgroep harder dan elke andere voedingscategorie. Foto: ANP premium

Het volume vleesvervangers groeit gemiddeld met 15% per jaar en daarmee groeit de productgroep harder dan elke andere voedingscategorie. Foto: ANP

De Europese markt voor vleesvervangers is in 2035 verachtvoudigd: van 214 kiloton in 2020 naar bijna 1.700 kiloton.

Afzetvolumes van dierlijke eiwitten zullen niet onder druk komen te staan door de opmars van de vlees- en zuivelvervangers. Wel zullen ze de dierlijke eiwitsectoren wat omzetgroei kosten. Dat verwacht Rabobank die over de eiwittransitie een rapport opstelde.

Ook in 2035 zal Nederland vooroplopen als het op eiwitvervangers aankomt

Het volume vleesvervangers groeit gemiddeld met 15% per jaar en daarmee groeit de productgroep harder dan elke andere voedingscategorie. De groei betekent dat het consumptieaandeel in Europa in 2035 ongeveer 4% is. Rabobank verwacht dat het aandeel van zuivelvervangers naar bijna 9% zal stijgen met een volumegroei van 7 tot 8% per jaar. Binnen Europa zullen er wel grote verschillen in marktaandelen zijn. Maar, zo stelt de bank, ook in 2035 zal Nederland vooroplopen als het op eiwitvervangers aankomt.

Vliegwieleffect

Productverbetering draagt er aan bij dat consumenten herhaalaankopen doen. ‘De afgelopen jaren is er een enorme kwaliteitssprong gemaakt in zuivel- en vleesvervangers. Zowel op het gebied van ingrediënten als het productieproces is er veel geïnnoveerd en staan ons nog veel innovaties te wachten’, zo staat in het rapport. Doordat er een grotere marktomvang is, kan er ook meer geld in onderzoek en ontwikkeling worden geïnvesteerd. Een vliegwieleffect dus.

Hoge consumentenprijs is uitdaging

Er zijn ook factoren die de markt beperken in groei. Zo is de relatief hoge consumentenprijs een uitdaging. Rabobank verwacht dat sommige producten de komende jaren onder de gangbare vlees- en zuivelprijzen duiken. Desondanks blijft het gemiddelde prijsniveau op of boven dat van dierlijke eiwitproducten. Daarnaast zal er meer discussie zijn over voedingswaarden en over de sterke bewerking van de vervangende producten. ‘Ten slotte investeren producenten van dierlijke eiwitten volop in dierenwelzijn en duurzaamheid waarmee de ‘vervanging’ minder doeltreffend wordt’, aldus de bank.

Consumentengedrag verandert langzaam

De verwachting is dat de groei van vlees- en zuivelvervangers nog geen tastbare kansen bieden voor graan-, oliezaden- en peulvruchttelers en verwerkers om massaal in te stappen, omdat consumentengedrag maar langzaam verandert. Bestaande grondstofleveranciers profiteren wel van extra afzet van vlees- en zuivelvervangers, zo stelt Rabobank.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin