Doorgaan naar artikel

Rechtszaak over plantaardige zalm geseponeerd

De eerste rechtszaak in Europa over de benaming van visvervangers is geseponeerd. De plantaardige Revo Salmon mag zijn naam behouden.

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Revo Salmon benaming visvervanger

Door de naam Revo Salmon zouden consumenten denken dat het echte zalm is in plaats van een plantaardige visvervanger. Foto: Revo Foods

Het Oostenrijkse administratieve Hof seponeert de zaak over de misleidende naamgeving van Revo Salmon, een plantaardige visvervanger.

De Weense Stadsraad spande de rechtszaak aan tegen Revo Foods, de producent van de visvervanger, wegens misleiding van consumenten. Dit is de eerste rechtszaak over de naamgeving van visvervangers in Europa. De koper zou denken dat het echte zalm betreft, ondanks het feit dat op de verpakking duidelijk staat dat het “100% plantaardig met erwteneiwit” is.

Smaak-beschrijvende naamgeving

De Weense start-up is blij met de seponering en zegt dat hun verpakking juist verduidelijking geeft. “Veel klanten zijn specifiek op zoek naar dit soort producten. Het is belangrijk om aanwijzingen te geven over de smaak-beschrijvende naamgeving”, zegt Robin Simsa, CEO van Revo Foods. Volgens Simsa probeert de lobby van de vleesindustrie de groei van plantaardige alternatieven te voorkomen.

Concurrentie met dierlijke sector kan eerlijker

De CEO van de Revo Foods vindt het de hoogste tijd voor wetgeving die opheldert hoe producenten vervangers van dierlijke producten kunnen vermarkten. Dat moet zorgen voor eerlijke concurrentie. “Onzes inziens is er sprake van eenzijdige of verstoorde concurrentie. Veehouders en vistelers worden zwaar gesubsidieerd door de publieke sector, bijvoorbeeld met lagere belastingtarieven of agrarische subsidies,” aldus Simsa. Hij vraagt zich hardop af of dit subsidiebeleid nu wel in lijn is met de Europese Green Deal.  

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin