Skip to content

Recordomzet voor Agrico in roerig boekjaar 2021/2022

Boekjaar 2021/2022 verliep uitdagend voor aardappelcoöperatie Agrico. Desondanks is een recordomzet geboekt. Agrico is redelijk positief over het lopende boekjaar 2022/2023.

Updated on:
Business
Achtergrond
Opslag van de aardappelrassen bij Agrico in Emmeloord. - Foto: Koos Groenewold premium

Opslag van de aardappelrassen bij Agrico in Emmeloord. - Foto: Koos Groenewold

Boekjaar 2021/2022 verliep uitdagend voor aardappelcoöperatie Agrico. Desondanks is een recordomzet geboekt. Agrico is redelijk positief over het lopende boekjaar 2022/2023.

Het agrarische bedrijfsleven heeft een roerig jaar achter de rug. De wereld is in de greep van de oorlog in Oekraïne. Er was de nasleep van de coronapandemie en de rekeningen voor energie, verpakkingen, transport en personeel zijn fors opgelopen. Leveranciers van grondstoffen zaten echter meestal aan de goede kant van de streep. Want zij konden vaak hogere prijzen vragen voor hun producten.

Directe kosten stegen voor Agrico

Dit beeld is terug te zien in het jaarverslag van aardappelcoöperatie Agrico. Het was een hele uitdaging voor Agrico om transportcontainers op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen om de pootaardappelen te kunnen verschepen. Daar hangt een prijskaartje aan. De directe kosten voor Agrico stegen in boekjaar 2021/2022 dan ook met maar liefst 35%, vooral voor emballage en transport.

Maar de coöperatie kon de hogere kosten voor een deel doorberekenen aan de afnemers. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen lag ruim 20% hoger dan het vorige boekjaar. Consumptieaardappelen brachten in 2021/2022 zo’n 47% meer op dan een jaar eerder.

Algemeen directeur Jan van Hoogen: “Snel schakelen is een vereiste geworden in deze bijzondere tijden, waarin een pandemie en een oorlog het oude ‘normaal’ volledig op de kop hebben gezet".
Algemeen directeur Jan van Hoogen: “Snel schakelen is een vereiste geworden in deze bijzondere tijden, waarin een pandemie en een oorlog het oude ‘normaal’ volledig op de kop hebben gezet”.

Stijging van de jaaromzet

De economische en politieke turbulentie van het afgelopen boekjaar liet Agrico niet onberoerd, meldt manager finance & control Mark Kranenburg in het jaarverslag. “De laatste 6 maanden van 2021 was er de nasleep van Covid-19, die nog voor veel onzekerheid zorgde. Men was toch wat voorzichtig in de voorspellingen. Maar de daadwerkelijke effecten van de pandemie vielen uiteindelijk mee. De meeste markten trokken qua volume behoorlijk aan en er werden goede prijzen betaald. Dit alles resulteerde in een stijging van de jaaromzet met € 50 miljoen naar € 343 miljoen. Niet eerder in de historie van Agrico werd zo’n hoge omzet behaald.”

Agrico positief over lopend boekjaar 2022/2023

Agrico is redelijk positief over het lopende boekjaar 2022/2023. De vraag naar voedsel is groot en stijgt de komende jaren verder. Er is een tekort aan graan in de wereld. Dat stimuleert de vraag naar pootaardappelen. Maar er zijn ook onzekerheden. De teeltkosten stijgen, transport is duur en er is wereldwijd een hoge inflatie waarvan het effect moeilijk is in te schatten, laat de coöperatie weten in het jaarverslag.

‘Snel schakelen is een vereiste geworden’

Niet alleen vanuit de markt is er onzekerheid. Algemeen directeur Jan van Hoogen wijst ook naar de overheid. “Snel schakelen is een vereiste geworden in deze bijzondere tijden, waarin een pandemie en een oorlog het oude ‘normaal’ volledig op de kop hebben gezet. Zeker als je als landbouwsector ook te maken hebt met een overheid, die wil dat je in korte tijd de teelt extreem gaat veranderen. Het bouwplan extensiever, 50% minder gewasbeschermingsmiddelen, 25% van het areaal biologisch en dat graag allemaal even leveren voor 2030. Ga er maar aan staan. Tegen die overheid zou ik willen zeggen: breng wat tijd, realisme en vóóral gezond boerenverstand in de doelstellingen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin