Recordprijzen op groentemarkt

11-01 | |
De verkopen diepvriesgroenten hebben fors ingeboet aan betekenis, waar conservengroenten juist een boost hebben gekregen. Foto: ANP
De verkopen diepvriesgroenten hebben fors ingeboet aan betekenis, waar conservengroenten juist een boost hebben gekregen. Foto: ANP

Recordprijzen op de groentemarkt zorgen dat de keten vele tientallen miljoenen euro’s uitdijt. Dat is vooral bij conserven het geval.

2022 was het jaar van extreem hoge prijzen voor verse, maar vooral voor bewerkte groente. Dat blijkt uit prijsoverzichten van CBS voor inflatieberekeningen. Over het hele jaar bezien zijn de ketens voor conserven en diepvriesgroenten het zwaarst beïnvloed door de kostenstijgingen. Het is de groenteverwerkers in 2022 gelukt een deel door te berekenen, getuige de hardste prijsstijgingen in deze twee ketens.

Meer uitgegeven aan groente

​Als je dieper inzoomt op de uitgaven voor deze drie groenteketens (vers, diepvries en conserven) kun je een aantal interessante conclusies trekken. De belangrijkste is misschien dat opgeteld aan groenten stevig meer is uitgegeven. Van 0,9% van de uitgaven in 2015 is het aandeel gestegen naar 1,1%. Dat lijkt niet veel, maar het gaat over een totaal aan consumptieve bestedingen die in 2022 naar schatting boven de € 353 miljard (waarde 2021) bedroeg. Dan is 0,2% een waarde van circa € 700 miljoen. Daarin is overigens ook de btw-stijging in 2019 van 3 procentpunt opgenomen. In de CBS-cijfers van uitgaven is daarvoor overigens geen duidelijke piek te zien.

Een boost voor verkoop conserven

Ook een vergelijking tussen de drie groenteketens is interessant. De verkopen diepvriesgroenten hebben fors ingeboet aan betekenis, waar conservengroenten juist een boost hebben gekregen. Vooral corona lijkt de verkoop van conserven (en uitgaven) fors te hebben gestimuleerd. In 2022 daalden de uitgaven, maar bleven wel boven het pre-coronatijdperk.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer