Studenten en bedrijven in Rotterdam samen tegen voedselverspilling

19-12-2022 | |
Rotterdam voedselverspilling
Tijdens de aftrap van het project deelde initiatiefnemer Junion Hanenberg van IntelligentFood 2.000 donuts uit aan alle samenwerkingspartners. Deze zouden anders door een productiebedrijf worden weggegooid. Foto: IntelligentFood

Het mbo-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond gaat samen met bedrijven in Rotterdam voedselverspilling tegen door middel van het project ‘Let’s change the face of food waste’. Dit project is een samenwerking tussen IntelligentFood, Zadkine College, Albeda College, Europastry, Verstegen Spices & Sauces, van Vugt Kruiden, Sligro en de Hogeschool Rotterdam.

In Nederland wordt jaarlijks circa 2 miljoen ton aan voedsel weggegooid. Ongeveer 39% van deze voedselverspilling vindt plaats bij telers, productiebedrijven, opslag en transport. Met deze nieuwe samenwerking zet het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs in Rotterdam voedselverspilling bij docenten en studenten op de kaart en worden studenten aan het mkb gekoppeld bij het oplossen van dit maatschappelijk probleem. Het onderwerp ‘voedselverspilling’ wordt uiteindelijk ook als vast onderdeel opgenomen in het curriculum van de Brood & Banket- en Horecaopleidingen.

Bedrijfsbezoeken

Het project bestaat uit een aantal onderdelen. Voor medewerkers van voedselproductiebedrijven, docenten en studenten van het Zadkine College en Albeda College worden er verschillende masterclasses georganiseerd. Daarnaast gaan docenten en studenten bij bedrijven op bezoek. Deze bedrijfsbezoeken hebben als doel om studenten en docenten te laten zien hoe bedrijven produceren en ze bewust te maken van de grootte van reststromen. Veel bedrijven uit deze sector kampen ook met een tekort aan medewerkers en door deze bedrijfsbezoeken komt het mkb al vroeg in contact met potentieel toekomstige medewerkers.

In april 2023 is er een afsluiting in de vorm van een Bake-off wedstrijd en een Cook-off wedstrijd, waarbij de studenten van de Brood & Banket opleidingen en de opleiding Zelfstandig Werkende Kok van het Zadkine en Albeda laten zien welke nieuwe producten ze hebben ontwikkeld van reststromen.

Het tegengaan van reststromen is het nieuwe normaal

Perry van Milt, directeur Brood & Banket College en het Horeca College, licht toe: “Het tegengaan van reststromen is het nieuwe normaal. Toeleveranciers, bedrijven in de horeca- en bakkerijsector en afnemers van deze producten en diensten zijn op zoek naar oplossingen en een passend aanbod. Met deze samenwerking stellen wij docenten en studenten in staat het beste uit zichzelf en onze maatschappij te halen door opgeleid te worden om voedselverspilling tegen te gaan en te leren hoe je vanuit het nieuwe gastvrij smaakvolle creaties maakt van reststromen.”

Lees ook: IntelligentFood bedenkt nieuwe voeding uit reststromen

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur


Beheer