Skip to content

Sectortafels Zwolle gaan krapte op de arbeidsmarkt tegen

De Sectortafels Zwolle stimuleren werkgevers en werknemers om samen met overheid, onderwijs en bedrijfsleven te investeren in de arbeidsmarkt.

Updated on:
Business
Achtergrond
Een vrouw bekijkt vacatures bij een uitzendbureau. Een van de speerpunten van de Sectortafels Zwolle is het enthousiasmeren van werklozen. - Foto: ANP premium

Een vrouw bekijkt vacatures bij een uitzendbureau. Een van de speerpunten van de Sectortafels Zwolle is het enthousiasmeren van werklozen. - Foto: ANP

De Sectortafels Zwolle roepen werkgevers en werknemers op om samen met overheid, onderwijs en bedrijfsleven te investeren in de arbeidsmarkt. “Met elkaar zetten we de schouders eronder om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken en ervoor te zorgen dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen”, aldus netwerkregisseur Sandra Berenpas.

De Sectortafels Zwolle zijn een initiatief vanuit 22 gemeenten en de provincies Friesland, Groningen, Overijssel en Drenthe, vertelt netwerkregisseur Sandra Berenpas. Aanleiding voor de netwerken is de problematiek op de arbeidsmarkt. “Het is lastig voor bedrijven uit de regio om voldoende mensen binnen te halen. Daar kunnen de Sectortafels bij helpen. Het gaat echt om de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.”

Sectortafel Agri & Food

Sandra Berenpas, netwerkregisseur van de Sectortafel Agri & Food
Sandra Berenpas, netwerkregisseur van de Sectortafel Agri & Food. – Foto: John Maas

De initiatiefnemers verdienen volgens Berenpas een dikke pluim. “Ik vind het heel gaaf dat de provincies en gemeenten zien dat ondernemers, werknemers en bewoners van de regio zich graag willen ontwikkelen en dat zij daar mogelijkheden voor aanbieden. De overheid zorgt voor de financiering. Vanuit het Ontwikkelingsfonds kunnen er allerlei activiteiten worden georganiseerd die bijdragen aan het doel.”

Er zijn negen verschillende sectortafels. Berenpas is samen met Bart van Leerdam regisseur van de Sectortafel Agri & Food. Samen met vertegenwoordigers uit de levensmiddelenindustrie, glastuinbouw, LTO Noord, werkgeversservicepunt en het onderwijs vormen zij de drijvende kracht van de sectortafel. “Het mooie van deze samenwerking is dat we het echt met z’n allen doen. Samen vormen we een heel breed netwerk richting de werkgevers en werknemers in de regio.”

Per inwoner is er een individueel budget beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling

Elke sector heeft zijn eigen uitdagingen en vraagstukken, weet Berenpas. “Om hiermee aan de slag te gaan, bundelen we onze krachten met betrokken werkgevers, onderwijs en het UWV. Waar lopen bedrijven en organisaties tegenaan? Welke vacatures zijn een uitdaging om in te vullen? Welke kennis heb je als ondernemer nodig? En hoe kun je jonge mensen binden aan je bedrijf? We delen kennis en ervaringen, leren van elkaar en zoeken samen naar oplossingen. Zo brengen we beweging in elke sector en slaan we de brug tussen werkgever, werknemer, groei en ambities.”

De Sectortafels richten zich op de complete bevolking. Dus niet alleen op werkgevers en werknemers, maar ook op de inwoners zelf. “Als iemand wil nadenken over een andere baan, of zich in zijn huidige functie beter wil ontwikkelen, dan kan dat via ons worden geregeld. Per inwoner is er een individueel budget beschikbaar voor persoonlijke ontwikkeling.”

4 speerpunten

Voor 2022 en 2023 is een actieagenda opgezet om de sector te ondersteunen, handvatten te geven en de sector op de kaart te zetten voor jongeren en werkzoekenden. Om de werkgelegenheid te bevorderen, heeft de Sectortafel Agri & Food vier uitdagingen benoemd:

  1. het bevorderen van de instroom van jongeren via een opleiding
  2. werklozen enthousiasmeren
  3. de duurzame inzetbaarheid van medewerkers stimuleren
  4. de instroom in agri en food vergroten vanuit sectoren waar werknemers uitstromen

Ondernemers helpen

Er wordt volgens Berenpas echt gekeken waar het verschil gemaakt kan worden. Ter illustratie noemt ze de situatie in de landbouw. “Veel agrarisch ondernemers denken na over hun toekomst. Misschien willen ze er wat anders bij doen op de boerderij of zich laten omscholen, zodat ze echt een ander vak kunnen uitoefenen. Wij willen hen helpen om zich te oriënteren. Er wordt vanuit onze Sectortafel aandacht besteed aan oriëntatietrajecten, emotionele aspecten en financiële onzekerheid.”
Over andere problemen denkt de Sectortafel eveneens mee. “Integratie van robotisering wordt steeds belangrijker. Samen met de sector en het onderwijs willen we ervoor zorgen dat de werknemers van de toekomst worden opgeleid.”

Workshops en bedrijfsbezoeken

De belangstelling vanuit de agri- en foodsector neemt toe, merkt Berenpas. “De komende tijd gaan we veel activiteiten organiseren zoals workshops, masterclasses en bedrijfsbezoeken. Op 19 september organiseren we Tour de Food. Werkzoekenden in de regio Zwolle stappen dan met elkaar in een bus en bezoeken drie bedrijven. Ze krijgen een rondleiding om te zien wat er allemaal binnen zo’n bedrijf gebeurt. Op die manier hopen wij hen enthousiast te maken voor een baan in de sector. Het eindpunt is een banenmarkt bij het Zone.college in Zwolle. Tijdens de banenmarkt gaan werkgevers echt met werkzoekenden in gesprek. Dit soort Tours gaan we ook voor de tuinbouw en de agrarische sector organiseren.”

Voor ondernemers organiseren ze bedrijfsbezoeken. Berenpas: “Zo kunnen ondernemers bij elkaar in de keuken kijken. Ze staan vaak voor dezelfde uitdagingen. Dan is het fijn om te weten hoe een ander bedrijf hiermee omgaat. Zo hebben we onlangs een bedrijfsbezoek bij Euroma (producent van kruiden en specerijen) gehouden. Dit bedrijf gebruikte voorheen veel flexibele krachten, maar heeft nu een groot deel van de medewerkers in vaste dienst aangenomen. Tijdens het bezoek werd verteld hoe dat in zijn werk is gegaan. Opvallend daarbij is dat Randstad Uitzendbureau een heel andere rol heeft gekregen. In plaats van een uitzendfunctie is Randstad steeds meer een sparringpartner geworden.”

In plaats van doemdenken, denken ze na over wat er wél kan

Eerste resultaten van samenwerkingen

Inmiddels zijn de eerste resultaten van samenwerkingen zichtbaar. “Veel Urker kotters worden uit het water gehaald. Ik vind het heel gaaf dat er in samenwerking met een uitzendorganisatie wordt omgedacht en er een opleidingstraject voor uitzendkrachten wordt georganiseerd”, vertelt Berenpas.

“Vis wordt niet alleen aangevoerd door de vissers zelf, maar wordt ook geïmporteerd. Steeds meer vissers zoeken naar manieren om deze vis te vermarkten. In plaats van doemdenken, denken ze na over wat er wél kan. Daarnaast zijn er op Urk veel arbeidsmigranten. Via de Sectortafel kunnen zij bijvoorbeeld leren om de Nederlandse taal beter te beheersen, of kunnen we hen helpen na te denken over de ontwikkeling die ze willen doormaken.”

Een ander voorbeeld: Zuivelboerderij Erf1. “Leerlingen vanuit basis- en voortgezet onderwijs worden een dagdeel meegenomen in het reilen en zeilen op Erf1. Hiermee worden de leerlingen geïnspireerd. De Sectortafel ondersteunt Erf1 daarin met advies en budget.”

Vervolg van Sectortafels

Eind dit jaar loopt het eerste traject af. Dat betekent echter niet het einde van de Sectortafels. “Met elkaar gaan we nadenken hoe we hier de komende jaren een vervolg aan geven. Daarbij willen we als Sectortafel Agri & Food ook meer samenwerking zoeken met andere Sectortafels, zoals Transport, Techniek, ICT en Onderwijs. Dat is een van onze doelstellingen.”

Een andere doelstelling is de bekendheid vergroten. “Steeds meer ondernemers zien het belang in. Het vliegwiel begint te draaien. Nu zetten we in op versnelling. Inmiddels zijn dertig bedrijven aangehaakt. We hopen dat er nog veel meer bijkomen. We hebben nu mooie dingen staan waar bedrijven en medewerkers gebruik van kunnen maken. De komende tijd gaan we met volle kracht vooruit.”

Nergens anders in het land zijn er Sectortafels te vinden. “Dat maakt de regio Zwolle uniek.” Vanuit andere delen van het land is inmiddels interesse getoond. Zoals vanuit de regio Deventer. “Ik ben gevraagd om ook in dat gebied netwerkregisseur te worden. Dat vind ik hartstikke leuk. Fijn dat we ook andere regio’s kunnen inspireren”, aldus Berenpas. Ze raadt ondernemers aan om zich aan te sluiten. “Je staat er niet alleen voor. Samen kunnen we echt iets doen aan het personeelstekort in de sector.”

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin