Skip to content

Situatie Franse foie gras-sector is wanhopig

De Franse foie gras-organisatie CIFOG heeft bij minister van landbouw Marc Fesneau aangedrongen op meer financiële steun voor alle betrokkenen.

Updated on:
Business
Nieuws
Agri
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De Franse foie gras-organisatie CIFOG heeft bij minister van landbouw Marc Fesneau aangedrongen op meer financiële steun voor alle betrokkenen. Door de grote uitbraak van vogelgriep is de situatie volgens CIFOG wanhopig.

Hoewel veel eendenfokkers na een lange verplichte leegstand en ontsmetting toestemming hebben gekregen om hun bedrijf weer op te starten, is er een chronisch gebrek aan kuikens. ‘’Dat is te wijten aan de enorme impact die de epidemie heeft gehad op de broederijen, met name in de regio Pays de la Loire die goed is voor bijna 70% van het Franse potentieel aan reproductiemateriaal,” aldus CIFOG. ‘’Bijna 90% van de betrokken bedrijven in dat gebied zijn ‘gedecimeerd’ en het zal maanden duren voordat dat weer hersteld kan zijn. De beroepsgenoten schatten dat ze niet meer dat de helft van de voor het herstel van de sector noodzakelijke dieren kunnen leveren. De situatie kan op zijn vroegst in de tweede helft van 2023 weer terugkeren naar een normaal niveau.”

Gedeeltelijke werkloosheid

Veel slachthuizen en verdere verwerkers hebben al voor langere tijd gedeeltelijke werkloosheid aan moeten vragen wegens gebrek aan grondstoffen. ‘’CIFOG vraagt van de overheid om rekening te houden met de langdurigheid van de leegstand door het tekort aan kuikens. Het is essentieel dat de kosten worden gedekt tot 30 juni 2023.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin