Staking in transportsector aangekondigd

09-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Vakbonden roepen op tot landelijke staking vrachtwagenchauffeurs. Wat betreft de FNV geldt de oproep voor alle sectoren, dus ook agrarische transportbedrijven.

Vakbonden FNV en CNV roepen op tot een landelijke staking in het beroepsgoederenvervoer op maandag 12 april, voor 24 uur. Op die dag zijn er manifestaties op meerdere plekken in het land om de druk op te voeren bij de vastgelopen cao-onderhandelingen. De bonden willen in de transportsector onder meer 3,5% loonsverhoging met ingang van dit jaar, betere arbeidsomstandigheden en de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Ook willen ze de laagste loonschaal verhogen tot minimaal € 14 per uur.

Bijeenkomst via livestream te volgen

De vorige cao Beroepsgoederenvervoer liep af in 2019 en werd verlengd tot 1 januari dit jaar. Ook zou in elk voertuig een standkachel en airco moeten komen en willen de bonden afspraken over het werken met rolcontainers snel doorvoeren.

In Nieuwegein is een centrale bijeenkomst aangekondigd die via een livestream te volgen is. Ook zijn er bijeenkomsten gepland in Weert, Zevenbergschen Hoek en in Rogat, bij Meppel.

Brancheorganisatie TLN heeft een speciaal telefoonnummer voor leden die acties willen melden of problemen hebben. Eerder dit jaar werden ook al acties aangekondigd, TLN noemde die toen ‘niet nodig en onverantwoord’. De werkgevers wijzen op de bijzondere situatie en verantwoordelijkheden in verband met corona.

De cao Beroepsgoederenvervoer heeft betrekking op 155.000 werknemers. In de hele sector transport en logistiek werken 320.000 mensen. Een aantal grote bedrijven hebben eigen cao‘s.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.