Skip to content

Start-up Farmless haalt € 5 miljoen op voor eiwit uit precisiefermentatie

Farmless produceert eiwitten uit alcohol met behulp van precisiefermentatie.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Sustainable food
farmless

Nederlandse start-up Farmless haalt eiwit uit alcohol met behulp van precisiefermentatie. Foto: Farmless

De Nederlandse start-up Farmless haalt €4,8 miljoen op voor hun eiwit uit alcohol. De investering wil het bedrijf onder andere gebruiken voor de voorbereiding op een Novel Food-aanvraag.

Farmless produceert eiwitten uit alcohol met behulp van precisiefermentatie. Het bedrijf gaat het geld gebruiken voor de bouw van de eerste fermentatietank en personeelsuitbreiding. De nieuwe investering volgt snel op de €1,2 miljoen die het bedrijf eerder dit jaar ophaalde.

Daarnaast wil het bedrijf de investering gebruiken om zich voorbereiden op de Novel Food-aanvraag. Omdat precisiefermentatie een nieuwe vorm van voedselproductie betreft, moet het een langdurig traject doorlopen om de voedselveiligheid te garanderen.

Eiwit met minimaal landverbruik

De naam Farmless komt van het idee dat er voor de productie van hun eiwit bijna geen ruimte nodig is en er landbouwgrond vrij zal komen. Het bedrijf produceert met alcohol omdat dat ook geproduceerd kan worden met CO2, of zoals oprichter Adnan Oner zegt: lucht. Daarnaast gebruikt het hernieuwbare energie om de ‘vloeibare grondstof’ te produceren. De bacteriën voeden zich met deze grondstof en produceert een eiwit.

Eerste goedkeuringsaanvraag

In Finland probeert SolarFoods hetzelfde: eiwit halen uit CO2. Dat bedrijf deed in augustus een Novel Food-aanvraag bij de Europese Commissie.

Lees ook: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin