Steeds meer starters in horeca

11-07 | |
Het aantal starters in de horeca blijft toenemen, ondanks onzekerheden. Foto: Canva
Het aantal starters in de horeca blijft toenemen, ondanks onzekerheden. Foto: Canva

Het aantal starters in de horeca neemt fors toe, meldt de Kamer van Koophandel (KvK).

In de gehele sector is een groei te zien van 46% ten opzichte van vorig jaar. Volgens de KvK is dit vrijwel volledig toe te schrijven aan de eventcatering. Tot deze categorie behoren ook de zelfstandige koks en barista’s. Veel werknemers kiezen ervoor zelfstandige te worden door de hogere tarieven, onderhandelen over roosters en werktijden.

Krapte arbeidsmarkt

Volgens hoogleraar Strategie en Ondernemerschap Joris Knoben is dit te verklaren door de enorme krapte op de arbeidsmarkt, met name voor personeel in de horeca. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2022 44.600 vacatures openstonden. In het laatste kwartaal van vorig jaar was dit 30.000.

In januari dit jaar stopte de meeste horecabedrijven, volgens de KvK. In juni is het aandeel stoppers juist erg laag: 1% minder dan dezelfde maand vorig jaar. Vorige maand stopte er 35% meer dan in mei 2021.

Ondanks de grote economische onzekerheid stappen er toch nog veel ondernemers in

Over alle sectoren zijn er 2.258.309 bedrijven gestart deze maand. Knoben: “Dat het aantal starters onverminderd hoog blijft is een (positieve) verrassing. Ondanks de grote economische onzekerheid stappen er toch nog veel ondernemers in. De stijging in het aantal stoppers en faillissementen van de afgelopen maanden is ook nog eens afgevlakt.”

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer