Skip to content

Stijging verkoopprijzen voedingsconcerns vlakt af

De stijging in de verkoopprijzen van voedingsmiddelenfabrikanten vlakt af. Dat valt op te maken uit de Europese producentenprijzen die het statistische bureau Eurostat publiceert.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De stijging in de verkoopprijzen van voedingsmiddelenfabrikanten vlakt af. Dat valt op te maken uit de Europese producentenprijzen die het statistische bureau Eurostat publiceert.

In mei hebben de voedingsmiddelenproducenten in de Europese Unie hun verkoopprijzen nog met 1,9% weten te verhogen. Dat betekent meer dan een halvering ten opzichte van de twee maanden er voor. In maart en april stegen de prijzen met meer dan 4% ten opzichte van de voorafgaande maand.

Vooral de fabrikanten van pluimveevlees, plantaardige en dierlijke oliën, zuivel, graan en veevoer verhogen hun prijzen bovengemiddeld. Voor deze producten zijn de verkoopprijzen in mei nog met 2,5 tot 4,4% verhoogd ten opzichte van april. Daar staat tegenover dat de verwerkers van groente en fruit hun prijzen een fractie hebben verlaagd. Dat geldt ook voor de bedrijven die gespecialiseerd zijn in cacao, chocolade en zoetwaren.

De producenten die in mei hun prijzen nog het meest verhoogden, staan ook bovenaan als gekeken wordt naar prijsverhogingen op de langere termijn. Zo liggen de verkoopprijzen van graan- en zetmeelproducenten ruim 40% boven het niveau van een jaar geleden. Fabrieken die plantaardige en dierlijke oliën maken doen daar weinig voor onder met een plus van 39,4% op jaarbasis. En de veevoerbranche heeft de verkoopprijzen met meer dan een derde verhoogd.

Drankenindustrie

De drankenindustrie draait veel minder aan de prijsknoppen tot nog toe. Bierbrouwers noteren op EU-niveau 5,2% hogere prijzen dan een jaar geleden. De prijsstijging van andere dranken van andere dranken blijft ook redelijk beperkt met een plus van 6%. Groeten- en fruitsappen doen daar nog een klein schepje bovenop met een verhoging van 7,1%.

Landenniveau

Kijken we op landenniveau, dan zijn het vooral de fabrikanten in Oost-Europa die de prijzen in mei nog opschroefden. Litouwen noteert de hoogste prijsstijging met 5,2% ten opzichte van april. Na een nog bovengemiddelde prijsverhoging in april staat Nederland in mei redelijk onderaan in het lijstje met een prijsverhoging van 1,3%. Alleen Spanje en Italië staan nog net iets lager met een prijsmutatie van amper 1%.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin