Skip to content

Tientallen bedrijven pleiten voor Europese Natuurherstelwet

Meer dan zestig grote bedrijven pleiten voor de invoering van de Natuurherstelwet in de Europese Unie.

Updated on:
Business
Nieuws
Bedrijven Natuurherstelwet

Voor invoering van de Natuurherstelwet is goedkeuring nodig van zowel de EU-lidstaten als het Europees Parlement. Foto: Canva

Meer dan zestig grote bedrijven pleiten voor de invoering van de Natuurherstelwet in de Europese Unie.

“Je kunt geen voedsel verbouwen op dood land”, stellen onder meer Nestlé, Unilever en Ikea in de week dat de milieucommissie van het Europees Parlement over het wetsvoorstel stemt. De bedrijven roepen in hun pleidooi Europarlementariërs op ‘boeren die geconfronteerd worden met de ongekende ineenstorting van onze ecosystemen en klimaatverandering te beschermen’. De wet verplicht de uitbreiding van bestaande natuurgebieden en verbiedt dat natuur binnen en buiten de al beschermde Natura 2000-gebieden verslechtert.

Het wetsvoorstel is afkomstig van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en is steeds verder onder druk komen te staan. De landbouwcommissie en de visserijcommissie van het Europees Parlement hebben het voorstel al verworpen. Voor de invoering is de goedkeuring nodig van zowel de EU-lidstaten als het Europees Parlement.

Ambitieus natuurherstelbeleid

De oproep komt van twee groepen bedrijven, aldus het platform DuurzaamOndernemen.nl. 39 bedrijven, waaronder Nestlé, Danone, Bel en Spar, hebben eerder al een verklaring ondertekend die oproept om de Europese Natuurherstelwet goed te keuren. Een andere coalitie van 29 bedrijven, waaronder Unilever en Ikea, pleit in een open brief voor ambitieus natuurherstelbeleid.

De gezamenlijke verklaring stelt dat door een alarmerend verlies aan natuurlijke habitats en klimaatverandering enorme bedreigingen zijn voor het menselijk bestaan en voor de economie. Beschermen van wat er nog over is aan biodiversiteit, is niet genoeg, daarnaast moet geïnvesteerd worden in grootschalig herstel, aldus de bedrijven. Ze stellen dat gezondere bodems, betrouwbare waterwinning, florerende vispopulaties en een grote verzameling bestuivers essentieel zijn voor zowel voedselproductie als welzijn van mensen. De Europese natuurherstelwet is volgens de ondertekenaars een kans die maar eenmaal per generatie voorkomt, om de biodiversiteits- en klimaatcrisis om te buigen.

Medeauteur: Johan Oppewal

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin