Skip to content

Tyson Foods opgelicht met ‘spook-koeien’

Een Amerikaanse ‘boer’ heeft Tyson Foods opgelicht door het jarenlang in rekening brengen van koeien die nooit hebben bestaan.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Een Amerikaanse ‘boer’ heeft Tyson Foods en een ander, niet genoemd, bedrijf, voor ruim $ 244 miljoen opgelicht door het jarenlang in rekening brengen van koeien die nooit hebben bestaan.

In totaal stuurde de 51-jarige Cody Allen Easterday de bedrijven een rekening voor 265.000 ‘spook-koeien’. Hij is daarvoor door een districtsrechter veroordeeld tot dertien jaar cel en moet het betrokken bedrag ook volledig terugbetalen, heeft de officier van justitie in Oost-Washington laten weten.

Voorschotten voor de aankoop en het mesten

Easterday sloot via zijn bedrijf Easterday Ranches een contract met Tyson Foods en het andere bedrijf om voor hun rekening koeien te kopen en te voeden. De ‘slachtoffer bedrijven’, zoals justitie hen aanduidt, betaalden Easterday Ranches voorschotten voor de aankoop en het mesten van de dieren. Nadat de koeien verkocht waren voor de slacht zou Easterday Ranches die voorschotten met rente terugbetalen, terwijl het zelf het verschil met de verkoopprijs als winst kon opstrijken.

Het feit is dat geen enkele van deze koeien ooit heeft bestaan

Easterday ontving zo gedurende vier jaar honderden miljoenen dollar voor meer dan een kwart miljoen koeien die hij echter nooit heeft aangekocht, opgefokt of gevoerd. “Het feit is dat geen enkele van deze koeien ooit heeft bestaan, en toch incasseerde Easterday 244 miljoen voor de veronderstelde aankoop en het mesten ervan”, omschrijft justitie. Hij gebruikte het geld grotendeels om 200 miljoen dollar verliezen op future-contracten voor grondstoffen en vee te dekken. De rest van het geld ging naar de kosten voor zijn boerenrijk met bijna 9.000 hectare, 150 werknemers en een omzet van 250 miljoen dollar per jaar maar ook een privé jet. Dat massale boerenbedrijf is na het ontdekken van de fraude failliet verklaard.

De grootste diefstal of fraude die ik ooit heb gezien en die ik ooit hoop te zien

Rechter Stanley A. Bastian noemde de zaak ‘de grootste diefstal of fraude die ik ooit heb gezien en die ik ooit hoop te zien’. “Je hebt het boerenrijk dat je in zo veel tijd hebt opgebouwd vernietigd.” Officier van justitie Vanessa Waldref voegde daaraan toe: “Je had al veel persoonlijke rijkdom maar je wilde meer. Wij willen iedereen die fraude pleegt vervolgen, maar richten ons daarbij vooral op schema’s die complexe, langdurige en ernstige schade aanrichten aan onze voedingsindustrie en de grondstoffenmarkten.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin