Skip to content

Illegale handel in paardenvlees ontmanteld

De Spaanse politie heeft een groot crimineel netwerk opgerold dat paardenvlees op de markt bracht, dat ongeschikt is voor consumptie.

Nieuws
Food
Bij de vleesfraude waren zeker 35 mensen betrokken (slagers, transporteurs, dierenartsen) en zes bedrijven. Foto: Canva premium

Bij de vleesfraude waren zeker 35 mensen betrokken (slagers, transporteurs, dierenartsen) en zes bedrijven. Foto: Canva

De Spaanse politie heeft een groot crimineel netwerk opgerold dat paardenvlees op de markt bracht, dat ongeschikt is voor consumptie.

Het paardenvlees is verkocht op de Spaanse, Belgische, Duitse en Italiaanse markten. Dat heeft het hoofdkantoor van Europol in Den Haag bekendgemaakt. Het criminele netwerk maakte zich ook schuldig aan andere misdrijven.

Herkomst van het paardenvlees verdoezelen

Het onderzoek van de Spaanse politie gebeurde in samenwerking met Europol. Volgens Europol gaat het om een ‘groot crimineel netwerk’ dat de herkomst van het paardenvlees verdoezelde door valse documenten te gebruiken. Bij de vleesfraude waren zeker 35 mensen betrokken (slagers, transporteurs, dierenartsen) en zes bedrijven. In België zijn zes mensen aangehouden die erbij waren betrokken. Bij invallen in Spanje is een halve ton paardenvlees in beslag genomen.

Een omzet van ongeveer € 4,5 miljoen

In Spanje werden dieren opgekocht die niet voor de slacht geschikt waren. Voor de illegale activiteiten werd in 2019 een veehouderij opgezet die via het criminele netwerk afzet regelde op de Europese markt. Bij illegale veehouderijen werden in totaal tachtig paarden in beslag genomen, die waren mishandeld en waaraan de noodzakelijke veterinaire zorg was onthouden.

Berekeningen van Europol duiden op een illegale winst van € 1,5 miljoen bij een omzet van ongeveer € 4,5 miljoen.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin