Doorgaan naar artikel

Unilever brengt ijs met ‘koevrije’ melkeiwitten op de markt

Onder het merk Breyers wordt het eerste lactosevrije ijs van Unilever verkocht. Het is gemaakt met precisiefermentatie.

Image

Foto: Perfect Day

Unilever is een samenwerking aangegaan met Perfect Day om binnenkort lactosevrij ijs te introduceren op de Amerikaanse markt. Het gaat om ijs met daarin melkeiwitten van Perfect Day die zijn gemaakt met behulp van precisiefermentatie.

Het ijs wordt verkocht onder het merk Breyers en de marketing is gericht op ‘lactosevrij ijs’. Het ijs is lactosevrij omdat dit alleen melkeiwitten bevat en geen melksuiker (lactose). Het is de eerste stap van Unilever met een precisiefermentatie product. Unilever zegt dat het ‘innovatieve’ ijs niet te onderscheiden is van het originele Breyers ijs.

Unilever volgt hiermee Nestlé, die een paar weken geleden het eerste precisiefermentatie product op de markt bracht: een eiwitpoeder. Ook in dit product zijn de melkeiwitten afkomstig van Perfect Day.

Goedkeuring VS

Unilever lanceert het ijs in de gehele VS in verschillende winkelketens zoals Walmart en Kroger. De VS is een van de weinige landen die eiwitten uit precisiefermenatie heeft goedgekeurd voor humane consumptie. Enkele bedrijven mogen hun melkeiwitten afzetten in dat land. Sinds kort is aan dat lijstje het Nederlandse Vivici toegevoegd.

Micro-organismes

Bij precisiefermentatie is sprake van het gebruik van micro-organismen (schimmels, bacteriën of gisten) voor de productie van melkeiwitten. Bij de micro-organismen is een stukje DNA ingebracht dat ze aanzet tot de productie van een specifieke stof onder invloed van fermentatie. Omdat er dus gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde organismes (GMO) is de EU terughoudend in het toelaten van ingrediënten die met deze techniek zijn geproduceerd.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin