Skip to content

Universiteit Gent schroeft vega-aanbod terug door beperkte vraag

De Universiteit van Gent schroeft het aantal vegetarische maaltijden in studentenrestaurants terug.

Updated on:
Nieuws
Retail
Universiteit Gent vegetarische maaltijden

De Universiteit van Gent wil elk gerecht in de toekomst toetsen via de Ecologische Impactscore. Foto: Canva

De Universiteit van Gent schroeft het aantal vegetarische maaltijden in studentenrestaurants terug.

Tot nu toe was de helft van het aanbod vegetarisch, maar vanaf het komende studiejaar zal dat een kwart zijn. Dat meldt de Vlaamse nieuwssite VRT.

De studentenrestaurants van de universiteit hebben financiële uitdagingen. Er waren toenemende kosten en er was geen toename van de overheidsfinanciering. Daarom werd afgelopen maanden gezocht naar oplossingen om de restaurants financieel gezonder te maken. Uit een jaarlijkse tevredenheidsenquête bleek dat klanten niet tevreden zijn over het aanbod van vis en meer variatie wilden in het vleesaanbod. Daarnaast kiest ruim 70% voor niet-vegetarische gerechten, terwijl de helft van het aanbod vegetarisch is. Daarom wil de universiteit het aanbod beter afstemmen op de vraag.

De onderwijsinstelling wil tegelijk het rundvlees zoveel mogelijk vervangen door varkensvlees, omdat de milieu-impact daarvan lager is. UGent wil elk gerecht in de toekomst toetsen via de Ecologische Impactscore. Gerechten met een te grote impact zullen niet meer in het aanbod worden opgenomen.

Uni Antwerpen wil juist vegetarische maaltijden uitbreiden

Onlangs maakte de Universiteit van Antwerpen juist bekend het vegetarisch aanbod te willen uitbreiden. Als onderdeel van een nieuw klimaatplan moet in tegen 2030 80% van de maaltijden die aangeboden worden in de studentenrestaurants vegan of vegetarisch zijn. Rood en bewerkt vlees moeten daarnaast van de kaart verdwijnen en het vlees en de vis die wel worden geserveerd moeten duurzaam geproduceerd zijn. Bij de Universiteit van Antwerpen was tussen januari en oktober vorig jaar 55% van de bestelde maaltijden vegan of vegetarisch.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin