Doorgaan naar artikel

Upfield verpakt plantaardige smeersels in plasticvrij, recyclebaar kuipje

Upfield zegt hiermee de eerste oliebestendig, plasticvrije verpakking voor smeersels ter wereld te lanceren.

Upfield plasticvrije recyclebare verpakking plantaardige smeersels

Upfield komt met een plasticvrije verpakking voor de plantaardige smeersels. - Foto: Upfield

Upfield komt met een nieuwe plasticvrij, recylcebaar kuipje voor zijn plantaardige smeersels. De producent zegt hiermee de eerste oliebestendig, plasticvrije verpakking voor smeersels ter wereld te lanceren.

De producent van merken als Flora, Becel en Blue Band denkt per 2030 twee miljard plastic kuipjes per jaar te vervangen met deze recyclebare variant. De eerste recyclebare kuipjes voor het merk Flora worden al sinds eind 2023 verkocht in Oostenrijk. Later dit jaar verwacht Upfield de nieuwe verpakking ook in andere landen te gaan voeren. Dat scheelt de producent 25.000 ton aan plastic afval per jaar.

Papieren innovatie

De verpakking is de afgelopen vier jaar ontwikkeld in samenwerking met Footprint, MCC en Pagès groep. De kuipjes zijn gemaakt van PEFC-gecertificeerd papier. Footprint, een bedrijf dat ontwerpt, ontwikkelt en produceert met plantaardige vezels, heeft de technologie achter het kuipje ontwikkeld. Daarbij worden de natte papiervezels samengeperst tot een product dat water- en oliebestendig is. Het kuipje behoeft daardoor geen plastic coating om het oliebestendig te maken.

Composteerbare verpakking

Doordat het kuipje van puur papier is kan het mee met het papieren afval. Het kuipje heeft daardoor ook een Plastic Free-certificering. Naar verwachting krijgt de nieuwe verpakking kuipje eind 2025 een OK compost HOME-certificering. Dat geeft aan dat het geschikt is voor de composthoop in de tuin. De andere partners, MCC en Pagès, hebben respectievelijk de etiketten en de apparatuur om het etiket aan te brengen geleverd.

Lees ook: 8 voorbeelden van duurzame verpakkingen

Upfield wil minder plastic gebruiken

Upfield heeft als doelstelling om per 2030 80% van zijn plasticverbruik te verminderen. De introductie van deze plasticvrije verpakking noemt Upfield dan ook een belangrijke stap om het doel te bereiken.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin