Skip to content

Verkoopprijzen voedingsindustrie 10,8% hoger

Vooral in de vlees-, zuivel- en spijsoliën en vettenindustrie worden hogere prijzen gerealiseerd. - Foto: Canva premium

Vooral in de vlees-, zuivel- en spijsoliën en vettenindustrie worden hogere prijzen gerealiseerd. - Foto: Canva

De voedingsmiddelenindustrie heeft haar verkoopprijzen in oktober verder weten op te schroeven. Vooral in de vlees-, zuivel- en spijsoliën en vettenindustrie worden hogere prijzen gerealiseerd, blijkt uit cijfers van het Central Bureau voor de Statistiek (CBS).

De voedingsmiddelenindustrie als geheel realiseerde gemiddeld 10,8% hogere prijzen dan in oktober 2020. Al sinds begin dit jaar weet de industrie maand op maand haar verkoopprijzen te verhogen. De producenten van plantaardige en dierlijke oliën en vetten verhoogden hun prijzen in oktober ook nog maar weer eens flink. Het prijsverschil met vorig jaar is in deze bedrijven toegenomen tot 33%.

Naast hogere energiekosten merken deze bedrijven ook dat de grondstofkosten flink zijn gestegen. Gezien het grote prijsverschil met vorig jaar kunnen ze in ieder geval een deel van deze toegenomen kosten doorberekenen aan hun afnemers.

Beter prijsniveau voor zuivel- en vleeswarenbedrijven

De slachterijen en vleeswarenbedrijven moesten eind 2020 nog zakken met hun prijzen. Sinds begin dit jaar draait de prijsknop echter de andere kant op. Het resultaat is dat het gemiddelde prijsniveau in deze branche is gestegen tot 13,7% boven het niveau van een jaar geleden.

De zuivelindustrie moet genoegen nemen met iets kleinere stapjes. Maar ook hier gaan de verkoopprijzen duidelijk omhoog. Het was in de zuivelsector een paar maanden redelijk rustig op het prijzenfront, maar sinds september wordt er weer flink aan de prijsknop gedraaid. In september liep het prijsverschil ten opzichte van 2020 al op naar bijna 7%, een maand later stegen de prijzen naar een niveau dat 8,3% hoger ligt dan oktober 2020.

De groente- en fruitverwerkende industrie ziet al het hele jaar eigenlijk geen kansen om wat aan de prijzen te doen. Dat geldt ook voor de meelindustrie en de brood- en deegwarenindustrie. De laatste sectoren hebben wel te maken met veel duurdere grondstof en energie, maar ze slagen er niet in om dit door te berekenen aan hun afnemers.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin