Doorgaan naar artikel

Visie Vion betaalt zich (bijna) uit

Geüpdatet op:
Bedrijven
Commentaar
Afbeelding: cover jaarverslag Vion

Afbeelding: cover jaarverslag Vion

Vion’s topman Ronald Lotgerink laat zich niet van de wijs brengen. De toekomst van Nederlands vlees ligt in ketens. Ketens in Europa wel te verstaan.

Export naar China was even lucratief, maar is op de lange termijn onhoudbaar. Naast vlees is een vegetarische route onontbeerlijk. Op dit terrein heeft productontwikkeling prioriteit.

Het vleesconcern verdubbelde in coronajaar 2020 het operationele resultaat (Ebitda, winst voor rente, belastingen en afschrijvingen) naar € 52,9 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. Best knap als je in ogenschouw neemt dat de vleesprijs lager lag. Extra verkoop in supermarkten compenseerde de daling in afzet naar horeca. Ook op de interne kosten is fors ingezet.

Afrikaanse varkenspest

Vion maakte handig gebruik van de posities in Nederland én Duitsland. Nederland exporteerde wat meer naar Azië toen Duitsland vanwege Afrikaanse varkenspest dicht ging. En omgekeerd was dit het geval toen Groenlo en Boxtel vanwege corona op slot gingen. China zakt op termijn weg, is de stellige overtuiging. Het land raakt zelfvoorzienend, of importeert goedkoper vlees uit de VS of Brazilië.

Vion zoekt de verbinding met de retail: in vlees én in de vleesvervangers. Bij de laatste wordt zelfs alleen onder private label geproduceerd. De grondstof komt liefst uit Europa.

De visie betaalt zich zo niet alleen in geld, maar ook in maatschappelijke waardering uit.

Lees ook: CEO Vion: ‘We kijken verder dan onze thuismarkt’

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin