Skip to content

Vion sluit opnieuw deuren Duitse vestiging

Vion sluit opnieuw een locatie in Duitsland. Het gaat om de productielocatie voor gemaksproducten in Grossostheim, gelegen in de deelstaat Beieren. Er heerst al langer onrust bij Vion.

Vion Duitsland

Foto: Martijn ter Horst

Vion sluit opnieuw een locatie in Duitsland. Het gaat om de productielocatie voor gemaksproducten in Grossostheim, gelegen in de deelstaat Beieren. Er heerst al langer onrust bij Vion.

De sluiting maakt volgens Vion onderdeel uit van een herstructurering van de voorverpakkingsactiviteiten in Duitsland. De Duitse convenience- en voorverpakkingsactiviteiten zouden zich niet volgens verwachting hebben ontwikkeld. Reden om de capaciteit aan te passen aan de veranderende marktbehoeften. Naar verwachting sluit de vestiging begin 2024 de deuren. Bij de vestiging werken zo’n 220 medewerkers.

Het hoofdkantoor van Vions foodservice-activiteiten in Duitsland bevindt zich eveneens in Grossostheim. De sluiting van genoemde vestiging heeft naar eigen zeggen geen gevolgen voor de overige foodservice-activiteiten, een markt waarin de onderneming marktleider is. Vion gaat ervan uit dat de markt voor foodserviceproducten blijft groeien.

Vraag naar ITW-producten gedaald

De sluiting heeft wel gevolgen voor contracten met leveranciers van varkens in het zuiden van Duitsland. Zo wordt een deel van de contracten met leveranciers van ITW-varkens (red. varkens die aan de dierwelzijnseisen van het Initiative Tierwohl voldoen), die zoals gepland aan het einde van dit jaar aflopen, niet verlengd. De vraag naar deze producten is volgens Vion gedaald. Reden voor het bedrijf om de vraag naar ITW-producten in de productielocaties Landshut en Vilshofen aan te passen. Er vindt samen met klanten een evaluatie plaats om in 2024 nieuwe overeenkomsten te sluiten met leveranciers op basis van vraag en aanbod.

Onrustig bij Vion

Het is al langere tijd onrustig bij Vion. De vleessector ondergaat ingrijpende veranderingen. De veestapel neemt af, de prijzen van dieren zijn historisch hoog en regelgeving van de overheid stellen boeren voor uitdagingen. Met name in Duitsland zijn de gevolgen goed zichtbaar. Er is sprake van overcapaciteit en dat heeft gevolgen voor alle spelers in de markt. Als de grootste producent van rundvlees en de op twee na grootste producent van varkensvlees in Duitsland, is Vion hierin geen uitzondering.

Richten op duurzame regionale ketens

De tijd van grote export- en productiefaciliteiten in Duitsland keert volgens de onderneming niet terug. Daarom richt het bedrijf zich op duurzame regionale ketens. Daar worden de activiteiten op aangepast. Zo is de capaciteit in Emstek verminderd, de uitbeenactiviteiten van de varkensproductie in Landshut overgebracht naar Vilshofen en Crailsheim, en de runderlocatie in Bad Bramstedt gesloten. Daarnaast is er geïnvesteerd in uitbreiding van de foodservice en plantaardige activiteiten en is het besturingsmodel aangepast. Ook loopt er een besparingsprogramma met als doel de kosten tegen 2050 met € 150 miljoen te verlagen. Vion geeft aan aandeelhouders over al deze stappen te hebben geïnformeerd.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin