Vion verbetert resultaat in coronajaar

25-03 | |
Exterieur van vleesverwerker Vion in Boxtel. Vion schrijft de cijfers toe aan lagere kosten, slimmer werken (operational excellence) en goede resultaten in de onderdelen Beef en Retail. Foto: ANP
Exterieur van vleesverwerker Vion in Boxtel. Vion schrijft de cijfers toe aan lagere kosten, slimmer werken (operational excellence) en goede resultaten in de onderdelen Beef en Retail. Foto: ANP

Vleesconcern Vion verdubbelde de nettowinst in coronajaar 2020. De winst komt uit op € 52,9 miljoen, tegenover € 26,6 miljoen een jaar eerder.

Het operationele resultaat (ebitda, de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen) nam met 8% toe tot € 122,3 miljoen. Vion schrijft de cijfers toe aan lagere kosten, slimmer werken (operational excellence) en goede resultaten in de onderdelen Beef en Retail. De kosten die werden bespaard compenseerden de extra kosten van € 15 miljoen voor coronamaatregelen die Vion moest nemen. Dat de nettowinst verdubbeld is, komt vooral door boekhoudkundige effecten. De omzet daalde met 3,1% bij een gelijkblijvend verkoopvolume (+0,05%). Vion moest zijn producten dus voor lagere prijzen verkopen. Dat was vooral het geval in de Pork- en Beef-onderdelen.

CEO is ‘best wel tevreden’

“Ondanks dat het een bijzonder jaar was, met het Covid-19 virus, Afrikaanse varkenspest in Duitsland en het vast in dienst nemen van 3.000 werknemers in Duitsland, ben ik best wel tevreden”, aldus CEO Ronald Lotgerink in een toelichting op de jaarcijfers. “We hebben onze strategie verder kunnen uitvoeren, nieuwe BBC’s (building balanced chains, gesloten ketens) op kunnen zetten, kosten kunnen besparen en onze vegetarische tak succesvol kunnen opstarten.” Door het coronavirus viel in de foodservice een deel van de vraag weg, in de retail nam de vraag juist toe. Lotgerink schat in dat de retail op 125% zit en de foodservice op 70%. “De afzet naar restaurants nam fors af, maar de snelle foodservice bijvoorbeeld, zoals fastfoodketen Burger King loopt goed door.”

Het resultaat an sich in Pork is nog steeds heel goed

Het onderdeel Pork deed het in vergelijking met 2019 iets minder goed. “2019 was een uitzonderlijk goed jaar voor Pork door de grote vraag naar varkensvlees vanuit China. In 2020 was die er nog steeds, maar minder groot dan in 2019. Het resultaat an sich in Pork is nog steeds heel goed”, zo stelt Lotgerink. Effecten van stoppers in de varkenshouderij merkte Vion nog niet. Het wegvallen van de aanvoer van stoppende varkenshouders werd volgens de topman deels gecompenseerd door bedrijven die groter werden en deels door het vastleggen van contracten in nieuwe ketens.

Export verlegd

De weggevallen exportmogelijkheid van Duitsland naar Azië vanwege Afrikaanse varkenspest, ving het vleesbedrijf op door deels vanuit Nederland te exporteren. Toen twee Nederlandse locaties, Groenlo en Boxtel, hun exportmogelijkheid naar China 2,5 maand kwijt waren vanwege coronabesmettingen onder het personeel, werd de export verlegd naar Duitsland (dat toen nog mocht uitvoeren naar Azië). “Dat is het voordeel van actief zijn in meerdere landen. Het is ook een reden geweest dat het onderdeel Pork goed heeft gedraaid.”

Verbetering onderdeel Beef

Ondanks dat het coronavirus impact had op de vraag naar rundvlees, vooral de luxere delen, zag het onderdeel Beef een verbetering ten opzichte van vorig jaar. “Er was een herstel van de markt in Nederland en in de tijd dat de lockdowns versoepeld werden, deed de afzet van rundvlees het erg goed.” Vion nam in België de runderslachterij Adriaens over met het doel ook in België rundvleesketens op te bouwen. “België zien we als een stabiel land met genoeg mogelijkheden.”

Lees hier het interview met CEO Ronald Lotgerink

KloostermanBeheer