Voedingsprijzen drijven Britse inflatie verder op

19-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Britse foodprijzen lagen in september 14,6% hoger dan een jaar eerder. Dat is weer flink meer dan de 13,1% prijsstijging in de voorafgaande maand en de grootste stijging sinds 1980. Na een korte dip in augustus ligt de algemene inflatie in het VK met 10,1% weer op het recordniveau van juli.

De prijzen voor food en niet-alcoholische dranken leveren daarmee de belangrijkste bijdrage aan een verdere toename van de Britse consumenten-inflatie, meldt het Office for National Statistics. De prijzen voor voeding en dranken zijn nu veertien maanden achter elkaar aan het stijgen.

Brood veel duurder

De grootste ‘prijsstijgers’ zijn brood en graanproducten, vlees en wat daarvan gemaakt is, melk, kaas en eieren. Bij zuivel en eieren daalden de prijzen vorig jaar september, maar is nu weer sprake van een soms flinke stijging. Zo is halfvolle melk in Britse winkels nu 42,1% duurder dan een jaar geleden, boter 28%, pasta 22,7%, vlees 15,3%, brood 14,5% en aardappelen zijn 19,9% in prijs gestegen. Bij fruit blijft de inflatie nog enigszins beperkt tot 8,8%.

Verder kwam de inflatie van de prijzen in de horeca in augustus uit op 9,7%, vergeleken met 8,7% in de voorafgaande maand. Dat komt geheel voor rekening van hogere prijzen voor hotelkamers, niet van duurdere restaurants.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer