Doorgaan naar artikel

Vraag over vegan gehaktbal heeft verregaande gevolgen

De vraag of een veganistische gehaktbal een gehaktbal is, is van belang voor de pensioenregeling van het personeel van de producent.

Voor het antwoord op de vraag kijken de rechters naar wat een gemiddelde burger onder gemaksvoeding verstaat. - Foto: Canva/nito100 premium

Voor het antwoord op de vraag kijken de rechters naar wat een gemiddelde burger onder gemaksvoeding verstaat. - Foto: Canva/nito100

Een gehaktbal is een gehaktbal, zou je denken. Ze smaken lekker of niet. En of de inhoud van die bal nou veganistisch is of niet, maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit. Verder heb ik er nooit over nagedacht, totdat ik een uitspraak van het gerechtshof Den Haag zag.

Een smeuïge zaak kun je wel zeggen. De raadsheren moesten zich buigen over de vraag of een veganistische gehaktbal een gehaktbal is. Het antwoord op deze vraag was van belang om te bepalen of een bedrijf wél of niet onder de verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds moest vallen.

Wel of niet aangesloten bij pensioenfonds

Dat is een belangrijke vraag voor werkgevers, omdat wanneer achteraf blijkt dat de werkgever aangesloten had moeten zijn bij een pensioenfonds, de werkgever met terugwerkende kracht alsnog de pensioenpremies mét verhogingen moet betalen. In de aan de Haagse rechters voorgelegde zaak zou dit betekenen dat de werkgever met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 verplicht was haar werknemers aan te melden en pensioenpremie af te dragen aan het pensioenfonds.

Gemaksvoeding of niet?

Wat was er aan de hand? LikeMeat is een producent van veganistische vleesvervangers (Like Burgers,Like Meatballs, Like Fricadellen, Like Nuggets, Like Schnitzel, Like Breaded Chicken) die gemaakt worden van soja- of erwtenproteïne. De vraag was of deze producten kwalificeren als gemaksvoeding. De Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees was van mening dat dat zo is en wilde pensioenpremies gaan innen.

Voor het antwoord op de vraag kijken de rechters naar wat een gemiddelde burger onder gemaksvoeding verstaat. En daar vallen volgens hen ook de vleesvervangende producten van LikeMeat onder. Dat er geen vlees in zit, maakt niet uit. De look & feel van deze producten sluiten volgens de rechters aan bij de vleesbevattende versies daarvan.

De gemiddelde burger ziet niet meer alleen de vleesbevattende variant, maar ook de veganistische variant als een gehaktbal, frikandel, hamburger

En dat geldt ook voor de gekozen benamingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde burger niet meer alleen de vleesbevattende variant, maar ook de veganistische variant ziet als een gehaktbal, frikandel, hamburger et cetera. En daarmee kwalificeert deze variant óók als gemaksvoeding. Het pensioenfonds kreeg gelijk. LikeMeat moet verplicht pensioenpremies afdragen voor haar personeel.

Lees ook: Gebruik termen vega, vegan en plant based vraagt om duidelijkheid

Snel delen

Image
Pieter Seegers

Fiscalist

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin