Skip to content

Wageningen breidt microalgen capaciteit uit met AlgaeParc 2.0

Wageningen Universiteit & Research heeft een uitbreiding op de bestaande microalgenboerderij, AlgaeParc, geopend.

AlgaeParc

Foto: Canva

Wageningen Universiteit & Research (WUR) heeft een uitbreiding op de bestaande microalgenboerderij, AlgaeParc, geopend. De capaciteit van de proeffabriek is hiermee verdubbeld.

AlgaeParc is een proeffaciliteit waar start-ups en mkb-bedrijven kunnen testen zonder zelf investeringen te doen. Professor Maria Barbosa : “Er is al veel onderzoek gedaan en mkb’ers en start-ups willen graag nieuwe producten in de markt zetten. Helaas brengen de grote investeringen in de ontwikkelingsfase grote risico’s met zich mee en zijn deze voor een individueel bedrijf moeilijk te financieren. Wij kunnen daarbij helpen, zodat productontwikkeling meer en gemakkelijker kan plaatsvinden.”

Bedrijven starten hier straks met een buisje algen en vertrekken met hun product

De nieuwe faciliteit beschikt over een nieuw buizensysteem waar microalgen in groeien, een screening-systeem en nieuwe bioraffinage-apparatuur. De nieuwe capaciteit moet aan de toenemende vraag van bedrijven voldoen.

Toenemende belangstelling voor voeding

In Wageningen zien ze dat de toepassing van microalgen de afgelopen tien jaar is verschoven van biobrandstof naar voeding. Door de uitbreiding zijn ook de mogelijkheden vergroot. Het is nu niet alleen mogelijk om algen te kweken, maar ook om ze direct op locatie te oogsten en het gewenste product te zuiveren. Barbosa: “Bedrijven starten hier straks met een buisje algen en vertrekken met hun product.”

De uitbreiding kreeg een subsidie van € 1,5 miljoen vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin