Skip to content

Wageningen geeft Crispr-Cas weg

WUR en NWO geven vijf patenten vrij voor plantenveredeling zonder winstoogmerk.

Updated on:
Politiek & Beleid
Nieuws
Gebruik van Crispr-Castechniek in laboratorium. - Foto: ANP premium

Gebruik van Crispr-Castechniek in laboratorium. - Foto: ANP

Wageningen Universiteit en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) geven vijf patenten vrij voor plantenveredeling zonder winstoogmerk. Daarmee wil de universiteit nieuwe veredelingstechnieken beschikbaar stellen voor duurzame, voedzame en veilige voedselproductie.

Er zijn wereldwijd duizenden patenten aangevraagd die zijn gerelateerd aan Crispr-Cas, een techniek waarbij bepaalde eigenschappen van gewassen kunnen worden veranderd of ingevoegd. De techniek wordt in de Europese Unie nog steeds als een veredelingsmethode gezien, waarvoor strengere eisen gelden dan voor traditionele veredelingstechnieken, die minder precies zijn.

Planteneigenschappen aanpassen

Bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen University & Research (WUR) en onderzoeker Jan van der Oost, die mede aan de basis stond van de Crispr-Castechniek, zeggen in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature dat de nieuwe veredelingstechniek een voordeel biedt ten opzichte van traditionele veredelingstechnieken. Planteneigenschappen kunnen snel en efficiciënt worden aangepast, bijvoorbeeld om de effecten van klimaatverandering en plagen en ziekten te beperken.

Bestuursvoorzitter Fresco maakte de bijzondere stap van WUR bekend tijdens de opening van het academisch jaar, maandag 6 september. Zij kreeg meteen lof toegezwaaid van Mohamed Hassan, voorzitter van de Academy of Science for the Developing World (TWAS) een voorzitter van de technologiebank voor de minst-ontwikkelde landen bij de Verenigde Naties. Hij verwacht dat met name landbouw- en voedingsinstituten in arme landen baat zullen hebben bij de stap van Wageningen. “Deze instituten zijn essentieel in de ontwikkeling van betere gewassen voor mens en dier.”

Voorbeeld voor anderen

Fresco zegt dat de universiteit met deze stap een voorbeeld wil zijn voor anderen. “Wij doen dit, omdat we menen dat dit het juiste is om te doen.” Fresco zegt dat een groot deel van de wereldbevolking lijdt aan gebrek aan gezonde voeding. Daar komt de dreiging van de klimaatverandering nog bij. “We moeten dus toe naar een gezonder, duurzamer, rechtvaardiger, betaalbaarder en robuuster voedselsysteem. Crispr en andere biowetenschappen kunnen deze transitie versnellen.”

De aanpassing van de voedselsystemen staan prominent op de agenda van de Food Systems Summit van de Verenigde Naties (23 september in New York).

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin