Doorgaan naar artikel

Week van de laatste kans voor brexit-overeenkomst

EC-voorzitter Ursula von der Leyen (foto) en premier Boris Johnson hebben zaterdagmiddag weer telefonisch met elkaar gesproken, maar zijn daar niet optimistischer door geworden. Foto: ANP/AP

EC-voorzitter Ursula von der Leyen (foto) en premier Boris Johnson hebben zaterdagmiddag weer telefonisch met elkaar gesproken, maar zijn daar niet optimistischer door geworden. Foto: ANP/AP

De Europese Unie en de Britse regering voeren deze week opnieuw intensieve onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord na brexit.

Dat zou voor 15 november een feit moeten zijn, omdat een akkoord nog voor het eind van het jaar door een reeks instanties, waaronder het Europees en het Britse Parlement, goedgekeurd moet worden.

Grote verschillen van mening

EC-voorzitter Ursula von der Leyen en premier Boris Johnson hebben zaterdagmiddag weer telefonisch met elkaar gesproken, maar zijn daar niet optimistischer door geworden. “Er is enige vooruitgang geboekt maar met nog een week te gaan blijven er grote verschillen”, aldus Von der Leyen. Ook Johnson benadrukte die grote verschillen van mening, met name over het zogenoemde gelijke speelveld bij steun aan bedrijven en over de visserij. “We moeten onze pogingen om tot een akkoord te komen verdubbelen.” Eerder al stelde EU-onderhandelaar Michel Barnier ‘dat we niet op een traject naar een deal lijken te zitten.

Joe Biden

Johnson is opmerkelijk genoeg onder druk komen te staan door de verkiezing van Joe Biden tot president van de VS. Biden, die Ierse voorouders heeft, heeft zich in het verleden tegen brexit verklaard, vooral omdat dat negatieve gevolgen kan hebben voor Ierland en voor de vrede op het Ierse eiland. Voor Johnson is het risico toegenomen dat de VS geen handelsakkoord met het VK willen sluiten als er geen bevredigende oplossing is voor de handel tussen dat laatste land en de EU.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin