Skip to content

Wessanen vertrekt na 255 jaar uit Nederland

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Wessanen stond tot november vorig jaar genoteerd aan de Amsterdamse beurs en is eigenaar van onder meer Zonnatura en het Franse Bonneterre. Foto: ANP

Wessanen stond tot november vorig jaar genoteerd aan de Amsterdamse beurs en is eigenaar van onder meer Zonnatura en het Franse Bonneterre. Foto: ANP

Het in 1765 aan de Zaan opgerichte voedingsbedrijf Wessanen is vertrokken uit Nederland.

Wessanen heeft zijn hoofdkwartier verhuisd van Amsterdam naar de vestiging van zijn Franse dochter in Lyon. Tegelijk is de naam van de onderneming veranderd in Ecotone om meer te benadrukken dat de focus ligt op biologische en gezonde voeding.

Meer biologisch en vegetarisch

Wessanen, dat tot november vorig jaar genoteerd was aan de Amsterdamse beurs en eigenaar is van onder meer Zonnatura en het Franse Bonneterre, heeft de afgelopen jaren steeds meer de slag gemaakt naar biologisch en vegetarisch. Niet tot die kern behorende activiteiten zijn de laatste jaren ook afgestoten.

Het bedrijf haalt inmiddels 60% van de omzet, die vorig jaar € 625 miljoen bedroeg, uit Frankrijk. Dat is volgens CEO Christophe Barnouin ook de reden om de Zaanse onderneming naar dat land te verhuizen. In Frankrijk heeft het bedrijf de aanduiding ‘Bedrijf met een Missie’ verworven, een onderscheiding die al eerder werd toegekend aan Danone.

95% plantaardige producten verkopen

Barnouin wil in 2030 95% plantaardige producten en 80 tot 90% biologisch verkopen. “Die plantaardige voeding is een concreet antwoord op de intensieve landbouw en veeteelt die de biodiversiteit bedreigt. Dagelijks gaat er een stukje biodiversiteit verloren door de huidige industriële landbouw- en voedingssystemen. We willen het aandeel strategische grondstoffen dat nog duurzamer wordt geteeld dan biologisch verdubbelen. De biodiversiteit voeden betekent ook een variatie aan levensmiddelen produceren.”

Lees ook: Hoe haalt voedingsbedrijf Ecotone hoge B-corp score?

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin