Doorgaan naar artikel

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren vegan kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren samen plantaardige kaas.

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
De drie nieuwe plantaardige smeerbare kazen die Those Vegan Cowboys en Westland Kaas op de markt brengen onder het merk WildWestLand. Foto: WildWestLand

De drie nieuwe plantaardige smeerbare kazen die Those Vegan Cowboys en Westland Kaas op de markt brengen onder het merk WildWestLand. Foto: WildWestLand

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren samen plantaardige kaas onder het merk WildWestLand.

In juni liggen de eerste drie producten onder het merk in Albert Heijn-winkels. Met deze stap is Westland Kaas naar eigen zeggen de eerste Hollandse kaasmaker die in het plantaardige segment stapt. Alle opbrengsten van de verkopen steken de bedenkers in de verdere ontwikkeling van met name harde plantaardige kaasvarianten. Volgens Jaap Korteweg, CEO bij Those Vegan Cowboys, liggen deze mogelijk later dit jaar in de winkelschappen. De eerste drie producten zijn zachte smeerkazen: een traditionele neutrale variant, een variant met knoflook en kruiden en een kaasdip met kruiden.

Biologische kokosolie en raapzaadolie

De basis van de zachte plantaardige kazen is biologische kokosolie en raapzaadolie. Volgens WildWestLand is dit gecertificeerde kokosolie. Alle ingrediënten zijn GMO-vrij en de producten bevatten geen soja of lupine. De kazen worden geproduceerd bij verschillende food-producenten. Voor de marketing-uitlatingen gebruikt de joint venture de pay-off ‘Know how since 1936, no cow since 2020’. De mascotte is een ‘modern kaasmeisje’ en de producten worden Fromance genoemd.

Er is een enorme behoefte aan kaasalternatieven

Those Vegan Cowboys is opgericht door Jaap Korteweg en Niko Koffeman. Zij stonden ook aan de wieg van De Vegetarische Slager, dat in 2018 werd verkocht aan Unilever. Het uiteindelijke doel van Those Vegan Cowboys is om het plantaardige eiwitbestanddeel caseïne te ontwikkelen door middel van microfermentatie. De ontwikkeling hiervan duurt nog minstens vijf jaar, aldus Korteweg. “Er is een enorme behoefte aan kaasalternatieven. Als we nu al iets goeds op de markt kunnen brengen, hoeven we niet te wachten op het bewerkstelligen van ons uiteindelijke doel.” Volgens Korteweg is het vooral belangrijk dat de plantaardige kaas niets afdoet aan de smaak, zodat die de echte kaasliefhebber kan overtuigen.

Westland Kaas

Westland Kaas is een familiebedrijf gevestigd in Huizen. Het is eigenaar van de merken Maaslander, Old Amsterdam en Trenta. Het bedrijf laat zijn kazen produceren bij verschillende Nederlandse zuivelcoöperaties. Westland Kaas heeft de ambitie om in 2036 alleen nog maar klimaatneutrale kaas te produceren.

Henny Westland, CEO bij Westland Kaas, stelt in het persbericht: “Het is onze droom om de allerlekkerste plantaardige Fromance te maken. De liefde voor kaas en kaasbereiding heeft ons samengebracht in deze bijzondere samenwerking waarin we de 85 jaar ervaring van ons familiebedrijf kunnen inzetten voor deze dier- en milieuvriendelijke ontwikkeling, die elke kaasliefhebber aangenaam kan verrassen.”

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin